Analysis of CHRNA5 expression in breast cancer cell lines in response to serum starvation and estrogen treatment
CHRNA5 ifadesinin meme kanseri hücre hatlarında analizi ve serum açlığı ile östrojene cevabı
  1. Tez No: 336858
  2. Yazar: AZER AYLİN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEN KONU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, CHRNA5, alternatif kırpılma, östrojen, serum açlığı, moleküler tip, Breast cancer, CHRNA5, estrogen, serum starvation, molecular subtype
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Meme kanseri karmaşık bir hastalık olup, moleküler olarak bazal, luminal A, luminal B, HER2+ ve normal tipler olarak sınıflandırılabilir. Bu tipler arasındaki ana fark hormon reseprörlerinin ifadeleri açısındandır. Farklı tip- lerin tedaviye cevapları da farklıdır. Bu nedenle, meme kanserini daha iyi sınıflandırabılmek için yeni moleküler markörler bulmanın önemi artmak- tadır. Kolinerjik nikotinik asetilkolin reseptörleri , sigara içme alışkanlığında, nörodejeneretiv hastalıklarda ve kanserde rolü olduğu düşülünen iyon kanal- larıdır. Kolinerjik reseptör nikotinik alfa 5 (CHRNA5) nikotin bağımlılığı ve akciğer kanseri ile ilişkilendirilmiştir ancak meme kanserindeki önemi henüz bilinmemektedir. Bu çalışmada, 10 adet meme kanseri hücre hat- tından oluşan bir panel kullanılarak, CHRNA5 varyantlarının ifadesi qPCR ile ölçülmüştür. CHRNA5 ifasesinin serum açlığı ve östrojen tedavisine bağlı değişimi incelenmiştir. qPCR sonuçları CHRNA5in meme kanseri hücre hat- larında alternatif kırpıldığını ve en az beş izoforma sahip olduğunu göster- miştir. Serum varlığında ve serum açlığında CHRNA5 ifadesini ölçen qPCR verilerinin analizleri aykırı verilerin bulunup çıkartılmasından sonra, TPT1 ve SDHA referans genlerinin geometrik ortalaması alınarak ANCOVA istatistik- sel analizi ile yapılmıştır. Sonuçlarımız gösteriyor ki, CHRNA5 ifadesi farklı tip meme kanseri hücre hatları arasında farklılık göstermektedir. Serum yokluğunda ZR-75-1 ve MDA MB 157 hücre hatlarında CHRNA5 ifadesi izoformlara özgü olarak anlamli bir değişime uğramıştır. Östrojen tedavisi sonucunda, CHRNA5 izoformlarının ifadeleri doz ve zamana bağlı olarak değişmektedir. Toplam CHRNA5 ifadesi ve izoform 2 CHRNA5 ifadesi 24 saatte, 12 saate göre artış göstermiştir. Bulgularımız CHRNA5in meme kanserinde birden fazla izoformu olduğunu ve bu izoformların serum açlığı ve östrojen tedavisi sonucunda, hücre hattına bağlı olarak değişme potan- siyelinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is a complex disease that can be classified into distinct molec- ular subtypes including Basal, Luminal A, Luminal B and HER2 positive. These molecular subtypes mainly differ in their hormone receptor expression and response to treatment. This makes the discovery of new molecular markers for further classification important. Cholinergic nicotinic acetylcholine receptors are ion channels involved in smoking behavior, neurodegenerative diseases and cancer. Cholinergic nicotinic receptor alpha 5 (CHRNA5) has been associated with nicotine addiction and recently with lung cancer yet its importance in breast cancer remains relatively unexplored. In the present study, a panel of 10 breast cancer cell lines were used for quantification of isoform-specific CHRNA5 expression using qPCR. Changes in CHRNA5 expression in response to serum starvation and estrogen treatment were assessed. qPCR showed that CHRNA5 was alternatively spliced, with at least five different isoforms in breast cancer cell lines. qPCR analysis for CHRNA5 expression in serum treated and serum starved cells were analyzed after outlier detection and exclusion; and statistical tests included ANCOVA using geometric mean of TPT1 and SDHA, as reference genes. Our results demonstrated that, CHRNA5 expression differed between different subtypes of breast cancer cell lines. CHRNA5 expression significantly responded to serum starvation in ZR75-1 and MDA-MB-157 cell lines, isoform specifically. Isoform expression of CHRNA5 exhibited significant alterations upon estro- gen treatment in a dose and time-dependent manner. Expression of 1000bp variant, isoform2 and isoform3 of CHRNA5 significantly increased upon E2 treatment and total CHRNA5 and isoform2 CHRNA5 increased in expres- sion at 24 hours when compared with 12 hours of treatment. Our findings show that CHRNA5 has multiple isoforms in breast cancer, with potential to be modulated by serum starvation and estrogen treatment in a cell-specific manner.