Desing strategies for chemosensors and their applications in modecular scale logic gates
Kimyasal algılayıcıların tasarımı ve bunların moleküler mantık kapılarındaki uygulamaları
- Tez No: 336869
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: floresans, sensör, enerji transferi, mantık kapısı, entegrasyon, fluorescence, chemosensors, energy transfer, logic gates, concatenation
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Floresan moleküler algılayıcıların rasyonel tasarımı supramoleküler kimyanın aktif bir araştırma alanıdır. Tanıyıcı ve uyarıcı kısımlar bir moleküler algılayıcının en önemli parçalarıdır. Literatürde yayınlanan çok sayıda moleküler algılayıcınınvarlığına rağmen, yeni algılama mekanizmalarının bulunması ve literatüre katılması günümüzde halen yüksek öneme sahiptir. Bu amaca yönelik olarak da bu çalışmadabazı yeni ve umut vadeden yöntemler geliştirilmiştir. Tıbbi öneme sahip siyanür ve florür gibi anyonların tayini (Bölüm 3, 4) ve katyonlar için multi-analit algılayıcıların geliştirilmesi (Bölüm 5)rasyonel bir dizayn ile başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.Ayrıca, floresan moleküler algılayıcıların yardımı ile moleküler mantık kapılarının karşılaştığı çok farklı problemlerin çözülebileceği tarafımızca farkedilmiştir. Moleküler mantık kapıları ile ilgili son zamanlarda yapılan araştırmalar, gelişmiş dijital devrelerin moleküler eş değerlerinin yapılabileceğini gösterdi. Moleküler seviyede bilgi işlem, moleküler mantık kapıları arasında entegrasyon gerektirir. Bu zamana kadar literatürde yer alan entegrasyonların neredeyse tamamı `sanal? nitelik taşımaktadır. Bu, tek moleküler sistemin çıktısının bir dize entegre mantık kapısının çıktısına uyarlanması anlamına gelir. Özetle, bu moleküler sistem kompleks bir dijital devreyi temsil etmektedir. Bu yaklaşım önemli avantajlar sağlamasına rağmen, moleküler düzeyde entegrasyon problemini çözememektedir. İleri düzeyde bir moleküler bilgi işlemci tasarlamak için, şüphesiz ki moleküler mantık kapılarını fiziksel bir yolla birbirine bağlayacak metotlara ihtiyaç vardır. Bu çalışmada da tam olarak bu konu üzerine yoğunlaşılmıştır (Bölüm 6).
Özet (Çeviri)
Rational design and synthesis of novel (fluorescent) chemosensors is an active area of supramolecular chemistry. The recognition and signaling moieties are the most important parts in the design of these chemosensors. Despite the numerous studies that were reported in the literature, finding new strategies and mechanisms in the design of fluorescent probes is still of continuing interest. In this thesis, we have proposed some novel and desirable approaches for this purpose. Targeting of medically important anions, such as cyanide and fluoride (chapters 3 and 4), and developing a multianalyte chemosensor for cations (chapter 5) were successfully achieved through a rational design.Moreover, we realized that by the help of fluorescent chemosensors we can address some important solutions, at least to a certain point, to the troublesome issues thatmolecular logic concept faces. Recent research in molecular logic gates produced molecular equivalences of highly complex digital circuits. However, almost all the integration reported in the literature has been ?virtual?, meaning that the output of a unimolecular system is adapted to the output of integrated set of logic gates, such that, the unimolecular system represents the equivalence of a certain complex digital design. Although this approach provides some important advantages, it does not truly solve the concatenation issue at the molecular level. Since physical concatenation of molecular logic gates is important for advanced molecular computing, some novel approaches should be introduced in order to overcome this problem. That is exactly what we are reporting in the chapter 6 of this thesis.