Sinir sistemi konusunun öğretilmesinde kullanılan yansıtıcı düşünme stratejilerinin öğrencilerin başarılarına, tutumlarına ve bilgilerinin kalıcılığına etkisi
The effect of reflective thinking strategies on students' achievement, attitudes and the permanence in the nervous system subject
- Tez No: 350067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL TEMELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teaching Based on Reflective Learning, Biology Education, Nervous System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sinir Sistemi konusunun öğretilmesinde kullanılan yansıtıcı düşünme stratejilerinin öğrencilerin başarılarına, tutumlarına ve bilgilerinin kalıcılığına etkisini saptamaktır. Araştırmada karma yöntem kullanılmış olup; nicel kısmında yarı deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu model, nitel kısmında ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Bölümünün 1. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Deney grubunda yansıtıcı düşünme stratejileri kullanılarak ders işlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenmiştir. Araştırmanın uygulama süresi 10 haftadır. Çalışma grubunu oluşturan öğrencilere ön test başarı ve tutum ölçeği uygulanarak gruplar arasında denklik olup olmadığına bakılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Akademik başarı testi, İnsan Anatomisi dersine yönelik tutum ölçeği, İki kolonlu yazı örneği, Öğrenme günlüğü ve bunları desteklemek amacıyla ses - video kaydı kullanılmıştır. Ayrıca son test akademik başarı testi, bilgilerin kalıcılığını ölçmek amacıyla son test uygulamasından 5 hafta sonra kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Veri analizleri için SPSS 18.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde; demografik özellikler için bağımsız t testi, Anova ve Kruskal Wallis testi, nicel veriler bağımsız örneklemler t testi (independent samples test) ve bağımlı örneklemler t testi (paired samples test), nitel veriler içinse frekans ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney ve kontrol gurubunun demografik özelliklerinin benzer olduğu ve demografik özelliklerin akademik başarı, tutum ve bilgilerin kalıcılığına etkisi olmadığı görülmüştür. Nicel verilerinde ise deney ve kontrol grubu başarı ve tutum son test puanları; deney grubunun ön test- son test başarı ve tutum puanları; kontrol grubunun ön test- son test başarı ve tutum puanları; deney ve kontrol gruplarının son test ve kalıcılık testleri puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ancak deney grubunun puanları arasındaki fark kontrol grubununkinden yüksek çıkmıştır. Nitel verilerde ise iki kolonlu yazı örneğinde; öğrencilerin yansıtıcı düşünme uygulamalarına yönelik görüşlerinde en fazla öğrendiklerini karşıya aktarabilmeyi ve yansıtabilmeyi öğrendikleri; en fazla öğrenilen terimin nöron olduğu ve öğrencilerin sinir sistemiyle ilgili en fazla öğrendiği kısmın ise nöron çeşitleri ve görevleri olduğu görülmüştür. Öğretim günlüğünde ise; öğrencilerin derse girişe yönelik araştırmacının hazır bulunuşluğu ölçerek derse başladığı, öğrenci günlüklerin öğretime faydasının konuyu anlaşılabilir ve daha iyi öğrenmesine sebep olduğu, en fazla kullanılan yöntemin şekil ve şema çizerek olduğu, araştırmacının ders esnasındaki tutumuna yönelik ise giyim tarzı, hitap şekli vb. den dolayı ders huzur ve enerji verici olduğu ortaya çıkmıştır. Ses- video kaydında da öğretim elemanının konunun öğretilmesi sırasında yansıtıcı düşünme stratejilerine dayalı öğretim araçlarını kullandığı öğrenciler üzerinde etkili olarak derse iştirak etmelerini sağlayıp onları aktif hale getirdiği ve öğrencilerinde soruları cevaplamak için çaba gösterdikleri anlaşılmaktadır. Sonuç olarak sinir sistemi konusunun öğretilmesinde kullanılan yansıtıcı düşünme stratejilerine dayalı öğretim uygulamaları öğrencilerin konuyu daha kalıcı ve daha iyi öğrendiklerini göstermiştir. Anahtar Sözlükler: Yansıtıcı Düşünme Stratejilerine Dayalı Öğretim, Biyoloji Eğitimi, Sinir Sistemi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of Reflective Thinking Strategies on students? achievement, attitudes and the permanence in the nervous system subject of the human anatomy course. Mixed research desing has been used in this study, quasi-experimental research has been used as quantitative and Content Analysis have been used as qualitative research. The research has been carried out with 1th graduate students in College of Health Technical Department of First and Emergency Aid at Mardin Artuklu University. While Reflective Thinking Strategieshas been used in experimental group, traditional learning has been used in control group. The duration of the study is 10 weeks. Pretest success and attitude scale has been applied to the studying group of students to see whether they are balanced or not. As means of data collecting, academic achievement test, Anatomy course attitude scale, two column writings, teaching journals and In order to support them camera recordings have been used. In addition, for determining the permanence of learned knowledge after post-test, permanence test has been applied after 5 weeks. SPSS-18 statistical package programme has been used for the analysis of data. Independent sample t-test, paired sample t-test, Anova and Kruskal Wallis test have been used for analyzing quantitative data and qualitative data have been evaluated by the percentage and frequancy. According to research findings, demographic characteristics of experimental and control group have been found alike. It was showed that there are not different academic achievement, attitudes and permanence on demographic features. However, a statistically significant difference has been found between experimental and control group in pre-test and post-test of achievement and attitude grades, and in the permanence grades of learned knowledge. However, the mean scores of experimental group have been found to be higher than the mean scores of control group. When it comes to qualitative data, at the sample of two molumn writing at the students?ideas of reflective thinking applications, students have been found to learn how to transfer and reflect what they have learned, and it has been seen that the most learned term is neuron, and what students learned most is neuron types and functions. At the teaching journals it has been found out that the researcher has started her lesson by measuring the readyness of students for lesson, students journals enables lessons to be better understood and learned, the mostly used method is drawing shapes and schemas, and for the attidude of researcher during the lesson her way of dressing, speaking etc. give peace and energy. At the voice-camera recordings it is understood that the faculty member uses teaching materials based on reflective learning while teaching the subject, and this enables students to attend the lesson effectively and enables them to be active, and the students try to answer the questions. As a result, it has been shown that at teaching the subject of nervous system, using teaching applications based on reflective learning enables students to learn the subject better and permanently.