Analysis of android random number generator
Android rassal sayı üretecinin analizi
- Tez No: 336879
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AYDIN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: SecureRandom, random number generation/generators, Linux RNG, Android RNG, entropy estimator
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Rassallık, kriptoloji için çok önemli bir kavramdır ve rassal sayı üreteçleri, hemen hemen tüm kriptografik sistemlerde kullanılan temel yapı taşlarındandır. Bu nedenle, rassal sayı üretimi, güvenli iletişimin anahtar noktalarındandır. Rassal sayı üretimi güvenli iletişimin güvencesini vermez. Sorunlu rassal sayı üretim işlemi, zayıf şifreleme anahtarları oluşturacağından güvenli iletişim hatlarının kırılmasına sebep olabilir. Bilgisayarlar ve akıllı cihazlarda rassal sayı üretimi, işletim sistemleri tarafından gerçekleştirilir. Uygulamalar, çalışmaları esnasında ihtiyaç duydukları rassal sayıları, işletim sistemlerinden talep ederler. Rassal sayı üretiminin çok hassas ve önemli bir süreç olmasından ötürü, bu sürecin farklı işletim sistemleri için derinlemesine ve kriptografik olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu noktadan yola çıkarak, Android işletim sisteminin kaynak kodlarına bakarak rassal sayı üretim sürecini inceledik ve Android işletim sisteminin güvenli rassal sayı üretiminin Linux işletim sisteminin rassal sayı üretiminin güvenliğine bağlı olduğunu tespit ettik. Ardından Android işletim sisteminin çekirdeğinin kaynak kodlarını değiştirerek rassal sayı üretecini test ettik ve entropi tahminleri üzerinde farklı testler gerçekleştirdik. Son olarak, Android cihazların açılışı esnasında, rassal sayı üretimi merkezli ortaya çıkabilecek zayıflıkları araştırdık. Anahtar sozcukler: SecureRandom, rassal say uretimi/uretecleri, Linux Rassal Say Ureteci, Android Rassal Say Ureteci, entropi tahmini.
Özet (Çeviri)
Randomness is a crucial resource for cryptography, and random number generators are critical building blocks of almost all cryptographic systems. Therefore, random number generation is one of the key parts of secure communication. Random number generation does not guarantee security. Problematic random number generation process may result in breaking the encrypted communication channel, because encryption keys are obtained by using random numbers. For computers and smart devices, generation of random numbers is done by operating systems. Applications which need random numbers for their operation request them from the operating system they are working on. Due to the importance of random number generation, this process should be analyzed deeply and cryptographically for different operating systems. From this perspective, we studied Android random number generation process by looking at the source codes and found that security of random number generation done by Android relies on the security of random number generation of Linux. Then we analyzed Android random number generator by modifying the kernel source code and applying some tests on its entropy estimator. Finally, we looked for possible weaknesses of random number generator during startup of Android devices.