Formik asitin kardeş kromatid değişim (KKD0=SCE) oranına etkilerinin insan periferal lenfosit kültüründe incelenmesi
I?nvestigation of effects of formic acid on to sister cromatid exchange (SCE) rate in human lymphocyte culture
  1. Tez No: 336923
  2. Yazar: DUYGU DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Formik asit, lenfosit kültürü, kardeş kromatid değişimi (KKD), replikasyon indeksi, Formic acid, lymphocyte culture, the sister chromatid exchange (SCE), replication index
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Formik asit, bitkiler, arılar, toprak, araçlar, gübre yanması ve fotokimyasal reaksiyonlar gibi çeşitli kaynaklarca üretilen ve çevrede yaygın bulunan, ayrıca çeşitli endüstriyel ve evsel kullanıma sunulmuş, renksiz ve güçlü bir asit özelliği taşıyan kimyasal bir maddedir. Bu çalışmanın amacı formik asit?in kardeş kromatid değişim oranına etkilerinin, insan periferal lenfosit kültüründe in vitro olarak araştırılmasıdır. İnsan periferal kanında bulunan lenfosit hücreleri kullanılarak hazırlanan lenfosit kültürü, formik asit'in 5 ?g/ml, 10 ?g/ml, 15 ?g/ml ve20 ?g/ml?lik dozları ile 24 saat etkileşime bırakılmıştır. Formik asit uygulanmış deneme grupları negatif kontrol ve pozitif kontrol ile kıyaslandığında, uygulanan formik asit dozlarının kardeş kromatid değişim oranında artışa yol açtığı belirlenmiştir. Ayrıca formik asitin dozlarının artışı ile hücre replikasyon indeksinin düştüğü, KKD'nin arttığı ve KKD-replikasyon indeksi arasında negatif bir korelasyon (r = -0.98) olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Formic acid, plants, bees, soil, tools, fertilizer, produced by sources such as combustion and photochemical reactions commonly found in the environment, as well as presented in a variety of industrial and domestic use, which is colorless and feature a strong acid is a chemical substance. The purpose of the study was to investigate of the effects of formic acid by sister chromatid exchange, the in vitro culture of human peripheral lymphocytes. Human blood lymphocyte cells have been exposed to formic acid 5 ?g/ml, 10 ?g/ml, 15 ?g/ml ve20 ?g/ml for 24-hours. Applied formic acid treatment groups compared with negative control and positive control, the applied doses of formic acid to lead to an increase in the rate of sister chromatid exchange. Furthermore, it has been observed that decrease of cell replication index, SCE increase with formic acid dose increase and a negative correlation between SCE and replication indeks (r=-0,98).