CMS-HF dedektörlerinin yenilenmesinde kullanılacak fotoçoğaltıcı tüplerin e- ve - sınama demetleri ile analizi
Analysis of PMTs to be used in upgrading the CMS-HF detectors with e- and - test beems
  1. Tez No: 336947
  2. Yazar: SEVGİ TEKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CERN, LHC, CMS, HCAL, PMT, Test Beam (Sınama Demeti), CERN, LHC, CMS, HCAL, PMT, Test Beam
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
CERN'de LHC üzerinde bulunan dört deneyden birisi olan Kompkt Müon Selonoid (Compact Muon Solenoid, CMS) deneyi özellikle Higgs Parçacığını çalışmak için tasarlanmış olup bunun yanında süpersimetri, ekstra boyutlar, ağır iyon fiziği ve standart model ötesi gibi konularını da çalışmayı planlamaktadır.CMS dedektörü başlıca iç izleyici sistem, elektromanyetik kalorimetre (Electromagnetic Calorimetre, ECAL), hadronik kalorimetre (Hadronic Calorimetre, HCAL) ve müon sistem olmak üzere 4 kısıma ayrılmıştır. Hadronik Kalorimetrenin bir parçası olan İleri Hadronik Kalorimetre (Hadronic Forward, HF)'nin foto çoğaltıcı tüpleri 2011 yaz ve sonbahar döneminde CERN-H2 deney alanında 80 GeV elektron ışını göndererek test edilmiştir. Farklı okuma seçenekleri ile PMT tepkisi tek düzedir ve elektronik gürültüsü en az düzeydedir. Çok kanallı okuma seçenekleri elektronik gürültü elenmesini daha fazla sağlamıştır. Okuma kutusu (readout box) yenilemede (upgrade) bütün elektronik, mekanik ve fiziksel testleri geçerek ileri hadronik kalorimetre çalışma yeterliliğini sağladığını doğrular.
Özet (Çeviri)
Compact Muon Solenoid (CMS) one of the four experiments which stand on LHC in CERN; has been designed to study particularly Higgs Particle and furthermore it has planned to study the other topics such as supersymmetry, extra dimensions, heavy ion physics and beyond the standart model.CMS detector is divided into 4 major segments of which are called internal viewer system, calorimeters and the Muon system. The Hadronic Forward detector (HF) which is a part of Hadronic Calorimeter of the Photo Multiplier Tubes (PMT) has been tested with 80 GeV electron and 150 GeV muon beams of CERN H2 beamline in Summer- Fall 2011. The response of the PMTs with different readout options is uniform and the background response is minimal. Multi-channel readout options further enhance the background elimination. Passing all the electronics, mechanical and physics tests, the readout box proves to be capable of providing the forward hadron calorimeter operations requirements in the upgrade era.