Betona sonradan yerleştirilen kimyasal ankrajların eksenel çekme etkileri altında mekanik özelliklerinin incelenmesi
The investigation of the mechanical properties of chemically bonded post-installed in concrete under axial tension effects
- Tez No: 336979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Aderans, çekip çıkarma deneyi, kimyasal ankraj, Adhesion, pull-out test, chemically bonded anchors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen depremler sonrası mevcut yapı stoku incelendiğinde, büyük bir çoğunluğunun performans seviyelerinin gerçekleştiremediği ortaya çıkmaktadır. Yeterli performansa sahip olmayan bu tür betonarme yapıların güçlendirilmesi gerekmektedir. Taşıyıcı elemanların ve sistemin güçlendirilmesinde mevcut betonarme elemanlarla yeni elemanların birlikte uyum içerisinde çalışmasının sağlanmasında kimyasal ankrajların kullanımı gerekmektedir. Kimyasal ankrajların yüksek yapışma dayanımı, kolay ve hızlı uygulanabilir olmaları, güçlendirme çalışmalarının etkin ve güvenlikli uygulanabilirliğini sağlamıştır. Mevcut betonarme elemanların onarım ve güçlendirilmesinde sonradan yerleştirilen kimyasal ankrajlar, dış yükler altında eksenel çekme, eğilme ve kesme gibi etkilere maruz kalmaktadır. Bu sebeple, eksenel çekme, eğilme ve kesme gibi etkiler altında kimyasal ankrajların mekanik özelliklerinin ayrı ayrı ortaya konulması, sistem içerisinde davranışının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu tez çalışmasında betonarme elemanlara sonradan yerleştirilen kimyasal ankrajların eksenel çekme etkileri altında mekanik özellikleri belirlenmiş, betonlama sırasında konulan mekanik bağlantı olarak nitelendirilen ankrajlar ile karşılaştırılması yapılmış olup, elde edilen sonuçlara bağlı olarak, kimyasal ankrajların yeterli çap ve boyda kullanılması durumunda daha etkin davranış sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The majority of constructions of buildings in Turkey have not presented good performance after occurred earthquakes in the last decades. These structure buildings should be evaluated in terms of seismic safety and having insufficient seismic safety buildings have to retrofit. The retrofitting of structural system and structural elements has to use chemical anchors for integrating the existing reinforced concrete elements with the new elements. Chemical anchors have high adhesion strength, to be applied easily and quickly, effectively and strengthen the work of the applicability of security provided. The chemically bonded anchors post-installed in concrete exposed to load effects occurred the bending moments, axial and shear forces in retrofitting of concrete elements. Thus, it is important that the mechanical properties of chemical anchors should be investigated the behavior under bending moments, axial and shear forces. In this study, the mechanical properties of chemically bonded anchors post-installed in concrete determined under the axial tension effect on the concrete elements. These results compared with the mechanical anchors have been placed during concreting. According to the study results, if the chemical anchors used enough diameters and enough depth, they acted better effective than mechanical anchors.