Kıyı çizgisi değişiminin izlenmesi ve risk analizi: Sakarya - Karasu örneği
Monitoring of coastline change and risk analysis: An example of Sakarya - Karasu
- Tez No: 336992
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT UYSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Sakarya, Karasu, Kıyı Çizgisi, Uzaktan Algılama, Kıyı Erozyonu, Ayrık Dalgakıran, Risk Analizi, Sakarya, Karasu, Coastline, Coastline Change, Remote Sensing, Coastal Erosion, Off-shore Breakwaters, Risk Analysis
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kıyılar yerleşim, turizm, üretim, sanayi, enerji, ulaşım gibi değişik amaçlar için kullanılmakta ve bu çerçevede tahribatlara uğramaktadırlar. Ülkemizde Sakarya ilinin Karadeniz kıyısındaki sayfiye ilçesi Karasu, son yıllarda benzeri az rastlanır bir kıyı erozyonuyla karşı karşıya bulunmaktadır. Erozyon, son yıllarda artık yerleşim birimindeki yapıları tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Bu çalışmada, farklı zamanlara ait uydu görüntüleri ve ortofoto görüntünün değerlendirilmesi ile seçilen çalışma alanında kıyı çizgisindeki ve kıyı bölgesi kullanımındaki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. 1987 yılından 2013 yılına kadar 26 yıllık kıyı değişimi izlenmiş ve erozyonu önlemek için inşa edilen ayrık dalgakıranların da etkisi belirlenerek risk analizi yapılmıştır. Yapılan risk analizinde ayrık dalgakıranların olduğu alan düşük riskli çıkarken nehir ağzının her iki tarafı ve yapılacak ayrık dalgakıranların olduğu sahil şeridi orta riskli alan çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Coastal areas are being destroyed while using for residental area, tourism, energy transportation, industry etc. Karasu, where is a touristic district on the Black Sea coast of Sakarya province, is faced with serious coastal erosion problem. This erosion has recently reached a size threatening urban structures. In this study, the determination of change in shoreline and usage of coastal zone at the chosen study area with the evaluation of satellite images and orthopoto image datas belonging to different times has been aimed. In this context, the of change in shoreline between 1987 ? 2013 has been followed. Then, the effects of off ? shore breakwaters to shoreline has been determined. After this stage, risk analysis has been performed consideration of the possible development processes of coastal erosion. As a result of the risk assessment, the coastline of off-shore breakwaters which was built were assessed as low risk. Coastline on both sides the mouth of the Sakarya River is considered as medium risk. Also, the coastline where the off-shore breakwaters will be built assessed as medium risk.