Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) canlı ağırlık performansına ait verilerin aykırı değerlerinin belirlenmesi
Determination of live weight determination of the performance of outlier data in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 336996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN İNCİ, DOÇ. DR. UFUK KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Canlı ağırlık, Aykırı değer, Quail, live weight, the outlier
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı Japon bıldırcınlarında canlı ağırlık performansına ait verilerin aykırı olan değerlerini belirlemektir. Japon bıldırcınları aynı koşullar altında yetiştirilmişlerdir. Çalışmada bıldırcınların cinsiyetlerine göre ayrılarak 56 günlük yaşa kadar (7 hafta) olan canlı ağırlık verileri toplanmıştır. Her ölçümde hem erkek hem de dişiler için 50?şer hayvan ölçüme alınmış ve bu değerler üzerinden ölçüm yapılmıştır. Ölçülen her hafta için ayrı ayrı aykırı değerler belirlenmiştir. Aykırı değer belirleme işlemi yapılırken, Cook Uzakılığı, Atkinson Ölçüsü, DFFİTS ve DFBETA ölçütleri kullanılmıştır. Her ölçümdeki aykırı değerler bu yöntemlere göre belirlenmiştir. Buna göre her ölçümde erkekler , dişiler ve sürü toplamı olarak değerlendirilmiş ve her ölçümde mutlaka aykırı değere rastlanmıştır. Ancak özellikle dişilerde daha fazla aykırı değer gözlenmiştir. Aynı koşullar altında yetiştirilmelerine rağmen dişilerdeki değişkenliğin olası çevresel etkilere erkeklere göre daha hızlı tepki göstermelerinden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the outlier values of the data of Japanese quail to the performance of live weight. Japanese quails are grown under the same conditions. In this study, divided according to gender quail up to 56 days of age (7 weeks), the live weight data were collected. Each measurement for both male and females were 50-animal measurements, and these values were measured over. For measured each week, the values are separately determined. During the process of determining outlier value, Cook distance, Atkinson measur, DFFİTS and DFBETA criteria were used. Outlier values are determined in Each measurment by this method. Accordingly, men, females, and in all the flock are strongly founded outlier value. However, especially in females were observed more outlier. Under the same conditions, in spite of the training, the potential environmental effects of the variability in females was originated to react more quickly than men.