Kadmiyum oksit yapılı nano malzemelerin sol jel metoduyla oluşturulması ve karakterizasyonu
Synthesized and characterization Cadmium oxide structured nanoparticles with sol gel technique
- Tez No: 336995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ŞERBETÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Platin, Kadmiyum Oksit, Nano Yapılı İnce Filmler, Optik Bant Aralığı, Optik Özellikler, Platinium, Cadmium Oxide, Nanostructured Thin Films, Optical Band Gap, Optical Properties
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada sol-jel tekniği ile sentezlenen CdO ve Pt katkılı CdO ince filmlerin karakterizasyonu yapılmış ve optik özellikleri incelendi. Filmlerin partikül boyutu atomik kuvvet mikroskobu (AFM) kullanılarak incelenmiştir. CdO ince filminde en düşük tane boyutunun değeri 81.34 nm olarak bulunmuştur. Pt katkısıyla CdO filmlerinde nanopartiküler kümeler oluşmuştur. XRD ile yapılan incelemede kadmiyum oksidin kübik faz yapısı gözlenmiştir. XRD sonuçları örneklerin kristal yapıda olduğunu gösterdi. CdO ince filminin optik geçirgenliği ve kırılma indisi değerleri Pt katkılanmasıyla değişmiştir. Filmlerin doğrudan optik bant aralığı değerleri Pt katkısıyla değişmiştir. % 0.5 Pt katkılı CdO filminin en düşük optik bant aralığı değeri 2.421 eV olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The optical properties of the CdO and Pt doped CdO thin films synthesized by sol-gel technique were investigated. The particle grain of the thin films were investigated using atomic force microscopy (AFM). The lowest grain size value of CdO thin film was found as 81.34 nm. The Pt doped CdO films are transformed to clusters with nanoparticles. Cubic phase structure of CdO was observed with by X-ray diffraction. XRD results show that samples are crystalline structure. The transparency properties and refractive index values of the CdO thin film is changed by Pt doping. The direct optical band gap values of the films were changed by doping Pt. The film of 0.5% Pt doped CdO indicates the lowest optical band gap value 2.421 eV.