WIMAKS kablosuz ağlarda çoklu ortam trafiklerinin başarım analizi
Performance analysis of multimedia traffics in WIMAKS wireless networks
- Tez No: 337017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT BAYILMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: WiMAX, Hizmet Kalitesi, Performans Analizi, Gecikme, WiMAX, Quality of Service, Performance Analysis, Delay
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Teknolojinin hayatımızın her alanında önemli bir yer edindiği günümüz dünyasında insanlar artık sadece sabit alanlarda değil her an her yerde akıllı telefonlar, taşınabilir bilgisayarlar gibi çeşitli mobil cihazlar ile bilgiye erişim ihtiyacı duymaktadır. Bu ihtiyacın kablolu erişim yöntemleriyle karşılanmasının birçok nedenden ötürü güçleşmesi hatta imkânsız olmasından dolayı üreticiler kablosuz teknolojilerin gelişimi üzerine yoğunlaşmışlardır. Günümüzde kablosuz iletişim teknolojileri oldukça gelişim göstermiş ve bu süreçte standart belirleyici kuruluşlar kablosuz teknolojiler için bazı standartlar belirlemişlerdir. WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) bu standartların önemli üyelerinden biridir. WiMAX genişbant kablosuz haberleşme sistemi kullanıcıların bilgiye veri, ses ve video gibi farklı biçimlerde, her yerden, her zaman ve düşük maliyetlerle ulaşmasını sağlar. Görüş hattında olan veya olmayan, noktadan noktaya, noktadan çok noktaya, çok noktadan çok noktaya uygulamaları desteklemektedir. 50 km?ye kadar uzak mesafelere 75 Mbit/s gibi yüksek hızlarda veri, ses ve görüntüyü taşıyabilmektedir. Bu tez çalışmasında WiMAX sistemi hakkında bilgi verilmiş ve OPNET yazılımı kullanılarak hastane yerleşkesi haberleşme benzetimi için örnek bir model geliştirilmiştir. WiMAX üzerinden gerçek zamanlı haberleşme trafiklerinin (ses ve video gibi) başarımı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Acquired an important place in every area of our lives in today's world of technology, people have now ubiquitous smart phones, not just the hard areas, a variety of mobile devices, such as portable computers, feel the need to access information. Cable-access method of meeting this need becomes difficult or even impossible for several reasons, due to the manufacturer focused on the development of wireless technologies. Nowadays, wireless technologies progress and the process are quite standard-setting organizations have set some standards for wireless technology. WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is one of the important members of these standards. WiMAX broadband wireless communication system users' information data in different formats, such as audio and video from anywhere, at any time and allows you to get lower costs. With or without line of sight, point-to-point, point to multi-point, multi-point to multi-point applications support. Distances up to 50 km at speeds as high as 75 Mbit/s of data, voice and video can carry. In this thesis, information about the WiMAX system is given and also a model to simulate the hospital campus communication using OPNET is developed. The performance of real-time communications traffics (voice and video etc.) over WiMAX is evaluated.