Yapı tanı teknikleri kullanılarak yapıların hasar tespiti
Structural damage identification using structural damage identification techniques
  1. Tez No: 337018
  2. Yazar: YÜŞA GÖKHAN DURGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHARREM AKTAŞ, YRD. DOÇ. MUSTAFA KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı tanı, kayıt filtreleme, dinamik karakteristik belirleme, sarsma tablası, çelik yapı modeli, Structural İdentification, Signal Filtering, Dynamic Characteristic Identification, Shaking Table, Steel Structure Model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yapılan yüksek lisans tez çalışması kapsamında inşaat mühendisliğinde 20. yüzyılın son çeyreğinde kullanılmaya başlanan yapı tanı teknikleri kullanılarak 3 katlı çelik bir yapı modelinin dinamik karakteristikleri belirlenmiştir. Deney modeli üzerine kat seviyelerinde ivmeölçerler yerleştirilmiştir. Katlarda bulunan ivmeölçerlerden alınan titreşim verileri Seismosignal programında çeşitli filtreler kullanılarak temizlenmiştir. Elde edilen temizlenmiş titreşim verilerinden Matlab programında oluşturulmuş kodlar kullanılarak deney modelinin dinamik karakteristikleri elde edilmiştir. Ardından yapılan bu işlem sistemin bazı kolonlarına hasar verilerek tekrarlanmış ve dinamik değişimler hesaplanmıştır. Son olarak hem hasarlı hem de hasarsız deney modeli için SAP2000 programında analitik modeller oluşturulmuş, oluşturulan yapı modelleri analiz edilmiş, analiz ardından elde edilen dinamik karakteristiklerin deney modelinden elde edilen sonuçlarla olan ilişkileri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis scope, dynamic characteristics of three-storey steel structure test model were identified by using structural identification techniques which has been started to use in civil engineering for the last quarter century. The accelerometers were replaced to storeys in the floor level. The vibration datas which were recorded by accelerometers were cleared by Seismosignal programme with some kind of filters. The dynamic model characteristics were taken from corrected datas by created Matlab codes. This process were repeated by giving damage to some colunms and dynamic variations were monitored. Finally, analytical models were created in SAP2000 program for each of damaged and undamaged test models, analytical models were analyzed,the relationships were identified from each analytical and test models.