Gümüş nano malzemelerin üretimi ve bazı biyolojik maddelerin kantitatif analizinde kullanılması
Production of silver nanomaterials and use for quantitative analysis of some biological substances
- Tez No: 337027
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN AYDIN, DOÇ. DR. ABDİL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amino asit, nanoparçacık, protein, enzim, FTIR, AFM, Amino acid, nanoparticle, protein, enzyme, FTIR, AFM
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Gümüş nanoparçacıklar sahip oldukları üstün optik özelliklerinden dolayı bilim dünyasında sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Çeşitli organik molekülleri ile modifiye edilebilmeleri kullanım alanlarını genişletmiştir. Bir tripeptid olan glutatyon, modifiye araçlarından biridir. Glutatyon ile modifiye edilmiş gümüş nanoparçacıklarının UV-Vis spektroskopisi ile tayin edilebilmesi kolay, hızlı ve ucuz tayin metotlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.Bu tezde sentezlenen gümüş nanoparçacıkları glutatyon ile modifiye edilerek metal iyonu bulunan ortamda amino asit, protein ve enzim tayinlerinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla Ag+, Cd2+, Co2+, Cu2+, Fe3+, Hg2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+ metal iyonları kullanılarak 20 temel amino asit, 3 protein ve 3 enzim üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Olumlu sonuç alınan maddelerin UV spektroskopisi ile kantitatif tayin limitleri belirlenerek FTIR spektroskopisi ile etkileşim yapıları incelenmiş, atomik güç mikroskopu ile de modifiye gümüş nanoparçacıkları ve oluşan son yapıların topografik görüntüleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With their unique facile surface chemistry and optical properties, silver nanoparticles have been used frequently in the scientific world. Nanoparticles can be modified with various organic molecules to facilitate their applications in different fields. Glutathione is a molecular tripeptide has been utilized for the surface modification of nanoparticles. Glutathione modified silver nanoparticles can be determined by UV-Vis spectroscopy which could be applied to the development of easy, fast and inexpensive detection techniques.In this thesis synthesized silver nanoparticles has been modified with glutathione. In the presence of modified nanoparticles and metal ions, amino acid, protein and enzyme determinations were investigated. For this purpose, Ag+, Cd2+, Co2+, Cu2+, Fe3+, Hg2+, Ni2+, Pb2+, Zn2+ metal ions used and 20 basic amino acids, 3 enzymes and 3 proteins were carried out. Limits of quantifications identified by UV spectroscopy and interaction structures were predicted by FTIR spectroscopy. Topographic images of the modified silver nanoparticles and resulting structures were obtained by atomic force microscopy.