İçten yanmalı motorlarda yanma modellemesinde 0 ve 3 boyutlu simülasyon yazılımlarının performans değerlendirmesi
Performance evaluation of 0d and 3d simulation softwares in the modelling of combustion in internal combution engines
- Tez No: 337031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN SERHAD SOYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fluent, Chemkin-Pro, SRM Suite, Yanma Analizi, HCCI, Fluent, Chemkin-Pro, SRM Suite, Combustion Analysis, HCCI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada dört zamanlı bir motorun bir silindirinin içinde gerçekleşen karışım ve yanmanın analizi Fluent, Chemkin-Pro ve SRM Suite programları kullanılarak yapılmıştır. Analiz iki zamanı içermekte, sıkıştırma-yanma ve genişleme anındaki verileri sunmaktadır. Bir HCCI motor için daha önceden yapılmış olan deneysel çalışma modellenerek yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonunda yapılan analizin sonuçlarının deneysel verilere kabul edilebilir derecede bir uyum gösterdiği değerler alınarak her programın girilen değerleri ve görülmüştür. Aynı zamanda programların Analizin yeterliliği sunulduktan sonra deney anında ölçülemeyen birtakım kimyasal reaksiyonlar ve yanma ürünleri de yapılan çalışmada elde edilmiştir. Bunun yanında programların performansları birbiri arasında kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In cylinder of a four stroke engine?s mixture and combustion analysis has been made by using Fluent-Chemkin Pro ad SRM suite in this study. Analysis includes two strokes and offers all data at compression, combustion and expansion times. An experimental model of a HCCI engine has been used for in-cylinder combustion analysis. End of the in-cylinder combustion analysis obtained data was compared with experimental and accuracy of the analysis was investigated. After the compare it was seen that analysis results was conformed to experimental results. Investigation of the analysis proficiency a number unmeasured chemical reactions and combustion productions were obtained. In addition to; performance of combustion analysis programs compared with each other.