2011 Van depremi sonrası binaların gözlenen ve hesaplanan deprem performanslarının karşılaştırılması
Comparison of seismic performance of buildings observed and calculated after the 23 october 2011 Van earthquake
  1. Tez No: 337034
  2. Yazar: RECEP ALİ DEDECAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KUTANİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirmesi, Doğrusal Elastik Yöntem, Statik İtme Analizi, Artımsal Dinamik Analiz, Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi, Deprem Yönetmeliği, Performance Assessments, Linear Elastic Analysis, Nonlinear Static Procedures, Nonlinear Time History Analysis, Incremental Dynamic Analysis, Earthquake Codes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yapıların hasar kontrollü deprem davranışının dolayısıyla performansa dayalı vedeğerlendirmenin önemini göstermiştir.Bu çalışmanın amacı; Van depremini geçirmiş 5 perdeli-çerçeveli binanın depremperformansını saha gözlemlerine ve Deprem Bölgelerinde Yapılacak BinalarHakkında Yönetmelik (DBYBHY?07) esaslarına göre hesaplayarakkarşılaştırılmasının yapılmasıdır.Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; çalışmanın amacı ve konunönemi anlatılmış, çalışma hakkında genel bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde yapı sistemlerinin doğrusal elastik ve doğrusal olmayan analizleriDBYBHY-07'ye göre davranışları hakkında bilgi verilmiştir. Bilgisayar yazılımlarıbeton ve çelik modelleri ve analiz metotları açıklanmıştır.Üçüncü bölümde konuyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu bölümde yapı sistemlerinindoğrusal elastik ve doğrusal elastik olmayan (pushover) analizleri yapılmıştır.Binaların analiz sonucu elde edilen deprem performanslarının değerlendirilmesi 2007Türk Deprem Yönetmeliği'ne yapılmıştır. Çalışmada statik itme eğrilerinindoğrulanması için, çalışmada değerlendirmeye alınan bir binada zaman tanımalanında artımsal dinamik analizi (IDA) yapılmıştır.Son bölümde sayısal analiz sonuçlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Sistemlerindoğrusal ve doğrusal olmayan analiz sonuçları saha performansları ilekarşılaştırılmış, sayısal incelemelerin sonuçları hakkında bilgi verilerek konuhakkında yorum ve öneriler yapılmıştır. Yönetmelik esaslarına göre ele alınan aynıbina için farklı düzeyde deprem performansı elde edileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
damages and economic lost, has show up damage control design and assessment,which is also known as performance based design.The goal of this study is to discuss the validity of seismic assessment proceduregiven in the Turkish Earthquake Code by comparing the assessment results of fiveshear wall-framed reinforced concrete structures located in Van, Eastern Turkey,where the 2011 Van earthquake occured.This study consist of four chapters. In the first part, the purpose and importance ofthis work has been generaly described.In the second chapter, the information given in Turkish Earthquake Code regardinglinear and non-linear behaviors of structural systems are discussed. Computersoftwares employed in the study, materials models of concrete and steel along withapplied analysis methods are explained.The third chapter is devoted to numerical studies. In this chapter, linear elastic andpushover analysis are performed to determine performance of structural systems. Theresults are obtained and discussed according to code provisions. Verification of thepushover analysis of a structure is implemented by comparing the results with thoseobtained from nonlinear time history incremental dynamic analysis.The last chapter covers the numerical results of the present study. The performanceobtained from linear and non-linear analysis is compared with the observed fieldperformances along with a discussion.It is shown that different performance levelscan be obtained fort he same structure in case the present code is used. Regarding thediscussion of the results some recommendetion are also presented.