En düşük enerjili 1- seviyelerinin elektrik dipol özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the electri?c dipole properties of the lowest 1- states
- Tez No: 337035
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEMİNE ZENGİNERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel çekirdekler, Nadir toprak çekirdekleri, Gama-soft çekirdekler, en düşük enerjili elektrik dipol geçişleri, Deformasyon parametresi, QRPA, Spherical nuclei, rare earth nuclei, gama-soft nuclei, the lowest electric dipole excitations, deformation parameter, QRPA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasında A=130-200 kütle bölgesinde bulunan çift-çift çekirdeklerin en düşük enerjili elektrik dipol geçiş özellikleri öteleme değişmez kuaziparçacık rastgele faz yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Kırılan simetrili hamiltoniyenlerin restorasyonu ile elde edilen modelin söz konusu uyarılmalar üzerindeki etkisi araştırılmış, elde edilen sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Öteleme değişmez QRPA yöntemi ile elde edilen elektrik dipol uyarılma ihtimallerinin öteleme değişmez olmayan modele göre deney ile daha uyumlu olduğu, en düşük uyarılma enerjilerinin ise neredeyse değişmediği görülmüştür. Ayrıca en düşük enerjili uyarılma enerjilerinin ve elektrik dipol uyarılma ihtimallerinin kütle numarası ve deformasyon parametrelerine bağlı değişimleri araştırılmış, küresel çekirdeklerde güçlü uyarılmalar gözlenirken, gama-soft çekirdeklerde oldukça zayıf uyarılmalar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the properties of the electric dipole transition with the lowest energy of the double even nuclei in A=130-200 mass region are searched with the translational invariant quasiparticle random-phase approximation (QRPA). The effects restoring of the Hamiltonian with broken symmetry are investigated and results of the calculations are considered with the experimental results. It is seen that the electric dipole excitation probabilities obtained with the translational invariant QRPA method are more convenient with the experimantel results than the ones got with translational non-invariant model. It is also observed that the lowest excitation energies do not considerably change in both approaches. Furthermore, the changes in the low-lying excitation energy and in the electric dipole excitation propabilities are investigated with respect to mass number and the deformation parameters. In this investigations, it is seen that although strong excitations exist in the spherical nuclei, considerably weak excitations present in the gama-soft nuclei.