Ko-kültür yöntemi ile pullulan eldesi
Pullulan production from co-culture method
- Tez No: 337079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR SIDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal polisakkarit, Pullulan, Aureobasidium pullulans, Kluyveromyces marxianus, Yenilebilir film, Microbial polysaccharide, Pullulan, Aureobasidium pullulans, Kluyveromyces marxianus, Edible film
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Pullulan, kimyasal yapı olarak başlıca ?-1,6 glikozidik bağlarıyla bağlanmış maltotrioz ünitelerinden oluşan bir glukandır. Endüstriyel açıdan öneme sahip olan bu homopolisakkarit, polimorfik bir küf olan Aureobasidium pullulans tarafından hücre dışı olarak üretilmektedir. Pullulan biyopolimeri, biyolojik olarak parçalanabilen, yağa dirençli, sıcaklıktan etkilenmeyen, oksijen geçirmeyen, toksik olmayan yapı özellikleri göstermektedir ve suda çözünebilmektedir. Pullulan, bu özelliklerinin sonucunda yenilebilen filmlerin üretiminde kullanılmak için oldukça uygun bir polisakkarittir. Pullulan yenilebilen filmlerin üretiminin yanı sıra gıda, ilaç ve kozmetik gibi birçok alanda da kullanılabilmektedir. Bu çalışmada Aureobasidium pullulans ve Kluyveromyces marxianus suşlarından pullulan üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla suşların besiyerinde üremeleri ve pullulan üretme yetenekleri ve aktivite gösterdiği optimum sıcaklık, pH, inokulum oranları saptanmıştır. NH4CI, (NH4)2SO4, kalsiyum nitrat ve üre en iyi azot kaynağı belirlenmek için test edildi. En iyi azot kaynağının NH4CI olduğu belirlendi. Pullulan üretimi için fermentasyon şartları optimize edildi. Pullulan miktarının belirlenmesinde DNS yöntemi kullanıldı. Optimum fermentasyon şartları üretim süresi 3 gün, substrat konsantrasyonu 5 %, pH 7.5 ve üretim sıcaklığı 28°C olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Pullulan is an -glucan consisting mainly of maltotriose units interconnected via ? 1,6 linkages. Pullulan is an extracellular polysaccharide produced by the polymorphic fungus Aureobasidium pullulans.It can be extruded easily as films that are biodegradable, is resistant to oils and grease, unaffected by temperature, impermeable to oxygen, nontoxic and therefore edible. Pullulan is a suitable polysaccharide due to its good-film-forming properties for production of edible protective films. Besides its applications in the edible film in dustry, pullulan has numerous applications in food, cosmetics and pharmacological industries. In this study, pullulan from Aureobasidium pullulans and Kluyveromyces marxianus strains was produced and characterized. The strains was tested for determination of temperature, pH range and inoculum concentration for growth and pullulan production on plate. NH4CI, (NH4)2SO4, calcium nitrate and urea were tested to determine the best nitrogen source. NH4CI was determined as the best nitrogen source. DNS method was used in determining the amount of pullulan. The optimum fermentation conditions were found to be incubation period of 3 days, substrate concentration of %5 and incubation temperature at 28°C pH 7.5.