Streptomyces sp. MC10 suşunun alfa amilaz üretim kabiliyetinin belirlenmesi
Determination of ability of alpha amylase production by Streptomyces sp. MC10 strain
- Tez No: 337080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR SIDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: amilaz, Streptomyces, nişasta, amylase, Streptomyces, soluble starch
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amilazlar en önemli endüstriyel enzimlerden biridir. Bu çalışmada topraktan izole edilen Streptomyces MC10 suşundan ?-amilaz enzimi izolasyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla besiyerinde üreme ve enzim üretme yeteneği ve aktivite gösterdiği optimum sıcaklık, pH, NaCI konsantrasyonu saptanmıştır. Ham nişastayı hidrolizleyen amilaz taraması sonucunda en iyi aktiviteye Streptomyces MC10?un sahip olduğu bulundu ve amilaz kaynağı olarak kullanıldı. Glukoz, mannitol, arabinoz, sukroz ve çözünür nişasta en iyi karbon kaynağını belirlemek için test edildi. En iyi karbon kaynağının çözünür % 1 nişasta olduğu belirlendi. Pepton, (NH4)2SO4, L-asparagin, üre ve KNO3 en iyi azot kaynağını belirlenmek için test edildi. En iyi azot kaynağının pepton olduğu belirlendi. Amilaz üretimi için fermentasyon şartları optimize edildi. Amilaz miktarının belirlenmesinde DNS yöntemi kullanıldı.Optimum fermentasyon şartları üretim süresi 4 gün, aşı miktarı %1, tuz konsantrasyonu 5 gr, pH 7 ve üretim sıcaklığı 28°C olarak saptandı. Enzim 50°C sıcaklıkta ve pH 7? de maksimum aktivite gösterdi.
Özet (Çeviri)
Amylases are one of the most important and industrial enzymes. In this study, the amylase from Streptomyces MC10 strain isolated from soil was produced and characterized. The strain was tested for determination of temperature, pH range and NaCI concentration for growth and enzyme production on plate. It was found the Streptomyces MC10 had the best enzyme activity according to raw starch degrading amylase screening methods, and Streptomyces MC10 was selected as amylase source. Arabinose, glucose, mannitol, sucrose and soluble starch were tested to determine the best carbon source. Soluble starch was determined as the best carbon source. Peptone, (NH4)2SO4, L-asparagine, urea and KNO3 were tested to determine the best nitrogen source. Peptone was determined as the best nitrogen source. DNS method was used in determining the amount of amylases. The optimum fermentation conditions were found to be incubation period of 4 days, inoculum concentration of %1, NaCI concentration of 5 gr and incubation temperature at 28°C pH 7. This amylase showed maximum activity at 50°C and pH 7.