Krizopras mineralinin optiksel özelliklerinin incelenmesi
Examining optical properties of chrysoprase mineral
  1. Tez No: 337082
  2. Yazar: İPEK AKALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ALİ ÇİPİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Krizopras, Lüminesans, Raman, X ışını Difraksiyon (XRD), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), İndüktif Çiftleşmiş Plazma-Atomik Emisyon Spektrometresi ( ICP-AES), Chrysoprase, Luminescence, Raman, X-Ray Diffraction (XRD), Scanning Microscope (SEM), Inductively Caupled Plasma Atomic Emission Spectrometry (ICP-AES)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı krizopras mineralinin lüminesans ve optiksel özelliklerinin incelenmesidir. İncelenen krizopras mineralinin lüminesans özellikleri TL ve CL spektrumları alınarak incelenmiştir. Krizopras mineralinin optiksel özelliklerinin incelenebilmesi amacıyla optiksel soğurma spektrumu ve SEM görüntüleri alınmıştır. Mineralin içerisinde bulunan maddelerin analizi için ICP-AES (İndüktif Çiftleşmiş Plazma Atomik Emisyon Spektrometresi) tekniği kullanılmıştır. Analizlerde temel olarak %96.7 SiO2, %2,57 Fe2O3, %33 ppm Ni, %13,2 Rb, 1660 ppm Cr ve eser miktarda da nadir toprak elementleri tespit edilmiştir. Çevre taramalı elektron mikroskobu (ESEM) ve x-ışını enerji dağılımlı sistem (EDS) ile kristaldeki safsızlıkların majör elementleri analiz edilmiş olup mineralin indüktif çiftleşmiş plazma-atomik emisyon spektrometresinin (ICP-AES) incelenmesi sonucunda kromit, hematit ve anatas gibi demirli fazlar tespit edilmiştir. Ayrıca malzemede bulunan tüm safsızlıkların Raman spektrumu ayrıntılı olarak ele alınmıştır ve XRD verileri alınarak literatürdeki verilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study is examining the luminescence and optical properties of chrysoprase mineral. The luminescance properties of studied chrysoprase mineral.The luminescance properties of the mineral were investigated by taking TL and CL spectrum. In order to examine the optical properties of the chrysoprase mineral , optical absorption spectrum and SEM images were taken. For analys ing the substances contained by the mineral, ICP-AES techniques were used. As result of these analysis %96.7 SiO2, %2,57 Fe2O3, %33 ppm Ni, %13,2 Rb, 1660 ppm Cr slightly rare earth elements were determined. Major element impruty, which is in the chystal are analyzed by using Environmental Scanning Electron Microscope (ESEM) and X-Ray Energy Dispersive System (EDS) methots. Additionaly, by using Inductively Coupled Plasma Atomic Emission Spectrometry (ICP-AES) method. The iron phases such as cromit, hematite, and anatase were determined. On the other hand, the Raman spectrum of the impurities which ate inside the material were discusses in detail. Also, XRD data were taken and compared with in the literature ones.