Büyük Menderes nehrinde deterjan ve bor kirliğinin araştırılması
Investigation of detergent and boron pollution in Büyük Menderes river
- Tez No: 337081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORKİDE MİNARECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anyonik deterjan, bor, Büyük Menderes Nehri, fosfat, su kalitesi, Anionic detergent, boron, Buyuk Menderes River, phosphate, water quality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Denizli ve Aydın il merkezlerinden geçen Büyük Menderes Nehri üzerinde ve özellikle deşarj bölgelerinde belirlenen dokuz istasyondan alınan su örneklerinde, anyonik deterjan, fosfat ve bor konsantrasyonları belirlenmiş, konsantrasyonların istasyonlara ve aylara göre değişimleri grafiklerle gösterilmiştir. Ayrıca pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, turbidite ve iletkenlik parametreleri ölçülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, anyonik deterjan konsantrasyonu 0,015 ? 0,596 mg/L, fosfat konsantrasyonu 0,004 ? 0,05 mg/L, bor konsantrasyonu 0,016? 2,191 mg/L arasında değişen değerlerde bulunmuştur. Çalışmamızda bulduğumuz değerler diğer çalışma sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, anionic detergent, phosphate and boron concentrations are determined in the water samples from Büyük Menderes River that also flows from Denizli and Aydın cities centres especially nine stations that are determined in the discharge regions. It was proved by graphics that anionic detergent, phosphate and boron concentrations changed according to stations and months. Also, pH, heat, dissolved oxygen, turbidity and conductivity parameters were measured. According to the analysis results, the anionic detergent concentrations 0,015 ? 0,596 mg/L, phosphate concentrations 0,004 ? 0,05 mg/L and boron concentrations 0,016? 2,191 mg/L were found between these amounts.The obtained values from this research were compared with the results of the other studies.