RLW ve KdV denklemlerinin solitary dalga ve soliton çözümleri
Solitary wave and soliton solutions of the RLW and KdV equations
  1. Tez No: 337190
  2. Yazar: OĞUZ İDUĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN IRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: B-spline, sonlu elemanlar metodu, Soliton, Solitary dalgalar, B-spline, Finite element method, Soliton, Solitary waves
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma regularized long wave (RLW) ve Korteweg de-Vries (KdV) denklemlerinin genişletilmiş kübik b-spline Galerkin sonlu elemanlar yöntemi ile sayısal çözümleri hakkındadır. İlk bölümde, daha sonraki bölümde kullanılacak bazı tanımlar verilmiştir. İlk olarak soliton ve solitary dalgalar halkında bilgi verilerek, sonlu farklar ve Galerkin sonlu elemanlar yöntemi anlatılmıştır. Spline fonksiyon kavramı tanımlandıktan sonra kübik B-spline ve genişletilmiş kübik B-spline fonksiyonlar elde edilmiştir. Son olarak sonraki bölümlerde sayısal olarak çözülecek olan RLW ve KdV denklemleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde RLW denkleminin sayısal çözümü genişletilmiş kübik b-spline Galerkin yöntemi ile araştırılmıştır. Solitary dalga ve iki tane solitary dalgasının çarpışması test problemleri önerilen metodun incelenmesinde kullanılmıştır. Üçüncü bölümde KdV denkleminin sayısal çözümü genişletilmiş kübik b-spline Galerkin yöntemi ile araştırılmıştır. Solitony dalga ve iki tane soliton dalgasının çarpışması test problemleri önerilen metodun incelenmesinde kullanılmıştır. Son bölümde ise önerilen metotlar hakkında öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the numerical solution of regularized long wave (RLW) and Korteweg de-Vries (KdV) equations by extended cubic B-spline finite element Galerkin method.In the first chapter, some definitions needed in the next chapters are given. First, a brief history for solitary and soliton waves are given and, the finite difference and the finite element methods are described. After the concept of the spline functions is outlined, cubic B-spline and extended cubic B-spline functions are described and are constructed. Finally, RLW and KdV equations solved numerically in the next chapters are introduced together with their test problems. In the second chapter, the RLW equation is solved numerically by using extended cubic B-spline Galerkin method. Two test problems including solitary waves and interaction of two solitary waves are used to examine proposed method. In the third chapter, extended cubic B-spline Galerkin method is used to solve the CKdV equation numerically. The proposed method is examined by using solitary and interaction of two solitary waves test problems. In the last chapter a discussion about the proposed method is given.