Türk hızlandırıcı merkezi için proton mikro ışın tesisi tasarımı
Design of proton microbeam facility for Turkish accelerator center
  1. Tez No: 337198
  2. Yazar: ATACAN KILIÇGEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ALĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro ışın, enerji degrader, slit, kuadrupol lens, hızlandırıcı, proton mikro işleme, enerji straggling, TRAVEL, SRIM, PIXE, RBS, ERDA, NRA, Microbeam, energy degrader, slit, quadrupole lens, accelerator, proton micromachining, energy straggling, TRAVEL, SRIM, PIXE, RBS, ERDA, NRA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
1 ?m veya daha küçük bir spot büyüklüğü çapındaki mikro ışınlar malzeme bilimi ve radyobiyolojide araştırma için yaygın olarak kullanılmaktadır. Mikro ışın sistemi için gerekli olan iyon demetleri, genellikle Van de Graaff, Tandetron ve Singletron tipi elektrostatik hızlandırıcılar ve siklotron tipi hızlandırıcılar tarafından sağlanmaktadır. Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) projesi kapsamında 1 MW güçlü, 2 GeV enerjili ve 30-40 mA akıma sahip proton demeti üretmek üzere bir proton hızlandırıcısı tasarlanmaktadır. Proton Hızlandırıcısı (PH) tesisi farklı kullanıcı gruplarına farklı enerjili proton demetleri sağlayacaktır. THM-PH tesisinin 20 MeV enerjili DTL1 bileşeni çıkışında, malzeme bilimleri, biyoloji ve tıp alanlarındaki uygulamalar için bir mikro ışın tesisi planlanmaktadır. Bu tez çalışmasında, bir mikro ışın tesisinin ana bileşenleri olan enerji degrader, slitler, manyetik lens, hedef odası ve detektörler tanıtılarak ön tasarım çalışması yapılan THM-PH mikro ışın tesisinin şematik diyagramı verilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada SRIM2008 kodu kullanılarak bazı mikro ışın tesisi bileşenlerinin simülasyonları ile TRAVEL kodu kullanılarak THM-PH mikro ışın transfer hattının demet optiği tasarımı simülasyonları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The microbeams with a spot size of 1 ?m or less in diameter are extensively utilized for research in material science and radiobiology. Ion beams which are required for microbeam system usually are provided by Van de Graaff, Tandetron, Singletron type electrostatic accelerators, and cyclotron type accelerators. Under the Turkish Accelerator Center (TAC) project, a proton accelerator (PA) with a beam power of 1 MW, beam energy of 2 GeV, and beam current of 30-40 mA has been designed. Proton accelerator facility will provide proton beams with various energy for different user groups. At the TAC-PA facility, at one end of the 20 MeV DTL1 component, a microbeam facility is being planned for material science, biology, and medical sciences. In this study, this thesis study, the basic components of a proton microbeam including an energy degrader, slits, magnetic lens, a target chamber, and detectors are described, and a schematic diagram of the preliminary designed TAC-PA microbeam is given. Furthermore, the simulations of some microbeam facility components using the SRIM2008 code and simulation results for the beam optics design of TAC-PA microbeam transfer line using the TRAVEL code are obtained.