Manyezit artıkları ile sulu çözeltilerden nikel ve kadmiyum giderimi
Removal of nickel and cadmium from aqueous solutions by magnesite tailing
  1. Tez No: 337204
  2. Yazar: SEDA EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Nikel giderimi, Kadmiyum giderimi, Manyezit artığı, Adsorption, Nickel removal, Cadmium removal, Magnesite tailing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, sulu çözeltilerden Ni(II) ve Cd(II) iyonlarının giderilmesinde manyezit tesisi artıklarının adsorban olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Giderim verimine pH, adsorban dozu, temas süresi, başlangıç derişimi ve sıcaklığın etkileri kesikli adsorpsiyon süreci ile incelenmiştir. Adsorpsiyon izotermi Langmuir ve Freundlich izotermleri kullanılarak araştırılmış ve adsorpsiyon sürecinin her iki metal iyonu için de Langmuir izotermine daha uygun olduğu saptanmıştır. Manyezit artığının maksimum adsorpsiyon kapasitesi Ni(II) için 5,48 mg/g ve Cd(II) için 38,46 mg/g olarak belirlenmiştir. Adsorpsiyon kinetiği çalışmalarında yalancı birinci derece, yalancı ikinci derece ve tanecik içi difüzyon modelleri uygulanmış ve adsorpsiyon sürecinin yalancı ikinci derece kinetik modele iyi uyduğu gözlenmiştir. Ayrıca termodinamik parametreler saptanmıştır. Sonuçlar Ni(II) ve Cd(II) iyonlarının adsorpsiyonunun kendiliğinden gerçekleştiğini, endotermik olduğunu ve düzensizliğin arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, utilization of magnesite tailing as an adsorbent for the removal of Ni(II) and Cd(II) ions from aqueous solutions was investigated. The effects of pH, adsorbent dosage, contact time, initial concentration and temperature on the removal yield were studied in a batch process. Adsorption isotherm was analyzed by Langmuir and Freundlich isotherms, and the Langmiur isotherm model was found to describe adequately the adsorption processes for both metal ions. The maximum adsorption capacities of the magnesite tailing were determined to be 5.48 mg/g for Ni(II) and 38.46 mg/g for Cd(II). In the kinetic studies, the pseoudo-first order, the pseoudo-second order and the intraparticle diffusion models were used, and adsorption process was observed to fit very well the pseudo-second order kinetic model. Furthermore, the values of thermodynamic parameters were also calculated. The results showed that the adsorption of Ni (II) and Cd(II) ions was spontaneous, endotermic and random nature.