Yarı-Riemann uzaylarda bazı eğrilik koşullarına sahip lightlike hiperyüzeyler
Lightlike hypersurfaces with some curvature conditions in semi-Riemannian spaces
- Tez No: 337217
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖRGÜLÜ, DOÇ. DR. NEVİN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Semi-Riemann Uzay Formu, Lightlike Hiperyüzeyler, Simetri Tip Eğrilik Koşulları, Robertson-Walker Uzay-zamanı, Semi-Riemannian Space Forms, Lightlike Hypersurfaces, Symmetry Type Curvature Conditions, Robertson-Walker Spacetime
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrılmıştır. Bu kısımda, ele alınacak konuların tarihsel gelişimlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, çalışma için gerekli kavramlar verilmiştir. Üçüncü bölümde semi-Riemann uzay formlarda lightlike hiperyüzeylerin Riemann eğrilik tensörlerinin, Ricci eğrilik tensörlerinin ve ikinci temel formların simetri ve semi-simetri tip eğrilik koşulları araştırılmıştır. Ayrıca bu eğrilik koşulları arasındaki bazı ilişkilere ait sonuçlar bulunmuştur. Dördüncü bölümde ise, Robertson-Walker uzay zamanında tanımlı lightlike hiperyüzeylerin bazı simetri tip eğrilik koşulları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. The first chapter is devoted to introduction part. In this part, the historical advance of the study is mentioned. The second chapter deals with the preliminaries, definitions and necessary theorems. In the third chapter, symmetry and semi-symmetry type curvature conditions of the Riemann curvature tensors, Ricci curvature tensors and second fundamental forms of lightlike hypersurfaces in semi-Riemannian space forms are investigated. Furthermore, some results on the interrelations of these curvature conditions are found. In the fourth chapter, some symmetry type curvature conditions of lightlike hypersurfaces of Robertson-Walker spacetimes are examined.