Bitkisel protein bazlı juvenil gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerine betain ilavesinin balığın büyüme performansı ve yem tüketimi üzerine etkisi
The effect of betaine supplementation on growth performance and feed intake of plant protein based juvenile rainbow trout diets
  1. Tez No: 337233
  2. Yazar: İSMAİL ERALP KAYMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT YEŞİLAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Rainbow trout, plant protein, attractant, betaine
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, balık ununa alternatif bitkisel protein kaynaklarının kullanıldığı juvenil Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerine etkicil madde olarak Betain ilavesinin balığın büyüme performansı ve yem tüketimi üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme, 4 grup üzerinden yürütülmüş olup Kontrol grubuna balık unu ağırlıklı, Betain % 1, Betain % 2 ve Betain % 0 gruplarına ise bitkisel protein ağırlıklı yemler hazırlanmıştır. Deneme başı canlı ağırlıkları ortalama 12,6 g olarak bulunmuştur. Deneme sonunda ortalama en yüksek canlı ağırlığa 58,11±1,77 g ile Betain % 1 grubu ulaşmış, bu grubu sırası ile 56,34±1,87 g ile Betain % 2, 53,76±1,74 g ile Betain % 0 ve 47,45±1,22 g ile Kontrol grupları takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of betaine supplementation as a feed attractant on growth performance and feed intake of the plant protein based juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) diets. The fish was fed 4 experimental diets that include a control and three plant protein based diets (Betain % 1, Betaine % 2, Betaine % 0). Initial mean body weight of all experimental groups were average 12,6 g. At the end of the feding trial, mean body weights were reached out in Betaine % 1, Betaine % 2, Betaine % 0 and control groups as 58,11±1,77 g, 56,34±1,87 g, 53,76±1,74 g and 47,45±1,22 g respectively. Allthough weight gains, specific growth rate and feed intake between control and Betain % 1 groups were significantly different (P0.05). As a result of this study, Betaine supplementation of 1 % was concluded to be positively effect on growth performance and feed intake of juvenile rainbow trout.