Değişik ağaç türlerinde yangın geciktirici kimyasal maddelerin eğilme direnci üzerine etkileri
Static bending strenght of scots pine and beech wood preated with some preservation chemical
- Tez No: 33725
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, Yangın geciktiriciler, Su iticiler. Odun koruma. Parafin, Odun direnci. Eğilme direnci VI, Boron, Fire- reterdants, Water- repellents. Wood preservation, Paraffin, Resist of wood, Static bending VII
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada bor içerikli çeşitli kimyasal maddeler ile emprenye edilmiş odunun statik eğilme direncinde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Karşılaştırma için, denemelerde PEG-400(P4), Amonyum sülfat (AS), Diamonyum fosfat (DAP) ve organik çözücülü ticari bir emprenye maddesi olan Vacsol(V) kullanılmıştır. Emprenye işlemlerinde tek işlemle bireysel kimyasal maddelerin kullanılması ve ikincil bir su itici madde ( Water-repel lent=WR) ile muamele edilerek hazırlanan deneme plânı uygulanmıştır. Deney sonuçlarına göre» sarıçam ve kayın odununda V ve P4 oduna nüfuz bakımından, borlu bileşikler ise tam kuru oduna oranla retensiyon oranı bakımından üstünlük göstermişlerdir. WR maddelerden St en yüksek retensiyonu verirken (BA+Bx)'tan sonra WR'lerin, P4'e oranla çok daha üstün tutunma oranlarına ulaştığı tespit edilmiştir. (BA+Bx) emprenyell sarıçam ve kayın odunu örneklerinin 70°C'de katılaştırılan ISO ile emprenyesinde kurutma İşlemi sonunda örneklerin boyutsal deformasyona uğradıkları görülmüştür. Bunun yerine alternatif olarak uıygulanan soğuk katılaşmalı ISO emprenyesinde herhangi bir deformasyon olmamıştır. Asidik karakterdeki çözeltiler sarıçam odununda ogj(i2) değerinde azalmaya sebep olurken kayında bazik çözeltiler daha olumlu sonuçlar vermiştir. Her iki türde de P4 ve BA+Bx sonrası uygulanan WR uygulamalarında dikkate değer oranında direnç artışları sağlanamamış olup bunun örneklerin kurutulduğu 70°C'de WR maddelerin polimerleşmemelerinden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has designed for determination of static bending strength (SBS) of mainly boron impregrated scots pine and East beech wood. Other chemicals used as control are polyethylene glycole{PEG-400) (P4) and some commercial preservatives such as Vacsol(V), Ammonium sulphate (AS) and di ammonium phospate(DAP), Stiren, Methylemetacrylate and Isocynate type Water-repellents (WR) were used by secondary process on the boron or PEG treated wood by the aim of improving SBS and avoiding the leachability of both chemicals. Results indicated that V and P4 had the advantages of diff usability retention capacities as percentage (Based on oven drywood). SBS of scots pine wood were reduced by acidic solutions of salts. In beech wood SBS were also effected by neutral pH of the solution. WR, surprisingly don't show their aspected protective properties of SBS, in general. This was due to the insufficient polimerization of WR at 70°C drying process prior to SBS determinations.