Uydu-gezgin iletişim yayılımının modellenmesi ve benzetimi
Modeling and simulation of land mobile satellite propagation
- Tez No: 33743
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN DİNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uydu-Gezgin İletişim Sistemi, uydu link tasarımı, ağaç zayıflatması, çok yollu yayılım, bayıl ma, bayılma derinliği, yayılım ölçümleri, yayılım modeli. VI, Land Mobile Satellite System, satellite link design, tree attenuation, multipath propagation, fading, fading depth, propagation measurements, propagation model. VII
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Uydu-Gezgin İletişim Sistemi (U-GtS) hücresel gibi yer sel sistemlere nazaran daha ekonomik bir gezgin iletişim servisi sunmaktadır. Ancak sistemin gerçekleştirilmesinde en önemli sorun, ağaç gölgelemesi ve çok yollu yayılımdan ö- tUrti btiyttk bayılma derinliği (F) 'dir. Sistem gtiç-sınırlı olduğu için F link tasarımında btjyUk önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, bayılma derinliğini belirleyebilmek için uydu-gezgin yayılımı modellenmiştir. Modelde gölgelemesiz ortamlarda doğrudan dalga ve çok yollu bileşenlerin top lamı rician, ağaçlıklı ortamlarda gölgelenmiş doğrudan dalga ile çok yollu bileşenlerin toplamı gölgeli rician İle modellenmiştir. Çok yollu yayılım ise rayleigh olasılık dağılımı ile modellenmiştir. Toplam modelde bu ayrık modeller bölge katsayıları ile birleştirilmiştir. Model parametrelerini belirlemek amacıyla L-band yayılım ölçümleri gerçekleştirilmiştir, ölçümler bölgede bulunan 14 değişik ağaç türü üzerinde 6 ay boyunca devam etmiş ve ortalama ağaç zayıflatması 11 dB, bölge için rician ve rayleigh yayı lım faktörleri 15 dB olarak bulunmuştur. Belirlenen paramet relerle model Doğu Karadeniz Bölgesine uygulanmış bölge için F=26 dB olarak belirlenmiştir. Bölge için U-GiS link tasarımı yapılmış ve sistem başa rımı incelenmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi U-GİS açısından gerek ağaç yoğunluğu gerekse gittikçe artan kentleşme yoğun luğunun büyük olması nedeniyle Türkiye 'nin en büyük bayılma derinliğine sahip bölgesi olarak alınabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MODELING AND SIMULATION OF LAND MOBILE SATELLITE PROPAGATION Land-Mobile Satellite Systems (LMSS) offer more economical mobile communication services relative to terrestrial radio systems such as cellular and private mobile radio. In reali2ation of mobile satellite communication, the most important problem is occurance of fading depth (F) due to tree shadowing and multipath propagation effects. As the system is power-limited, F is a very critical factor in link design processes. In this work, a new approach is indroduced to LMSS propagation model in order to determine fading depth. For this purpose, during a period of six months in 1993, L-band propagation measurements were made for 14 different types of trees. The average tree attenuation is found to be 11 dB. On the other hand, rician and rayleigh propagation factors are about 15 dB. Using these measured parameters, a propagation model has been designed and this model has been adapted to Eastern Black Sea Region of Turkey. For this region the probability of the received signal to exceed -26 dB relative to the direct component is found to be 99 % In this case, fading depth (F) is determined as 26 dB for the region. Because of high density of trees and increasing urbanization, fading depth is considered to be the highest in Eastern Black Sea Region. As a result, as far as the LMSS is concerned, this region has the worst propagations conditions in Turkey.