XIX. yüzyılın başlarında Cezâyir şehrinde sosyal ve ticârî hayat (1800-1830)
Social and commercial life in Algeria town in the beginning of the XIX. century (1800-1830)
  1. Tez No: 337460
  2. Yazar: AHMET GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ERDOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cezâyir, Osmanlı Donanması, Fransız işgali, Dayı, Kuloğlu, Algeria, Ottoman Navy, French Invasion, Uncle, Kuloglu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kuzey Afrikanın liman kenti olan Cezâyir?in Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesi ve Anadolu ile aralarında sıkı bağların kurulması bu şehirdeki sosyal ve ekonomik değişimin başlangıcı olmuştur. XIX. Yüzyılın Başlarında Cezâyir Şehri?nde Sosyal ve Ticârî Hayat (1800-1830) adlı doktora tez çalışmamızda ilk olarak Fransa işgali öncesi bölgedeki mevcut durum ele alınmış, şehir merkezindeki ve kırsal bölgelerdeki ekonomik sıkıntılara değinilmiştir. Devamında dönemin arşiv kayıtları esas alınarak Cezâyir toplum yapısı hakkında bilgi verilip çeşitli tespitlerde bulunulmuştur. Fransız işgali öncesi bölgedeki sosyal ve ekonomik buhranların sebepleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu tez kapsamında Osmanlı Devleti?nin bölgenin çok kültürlü yapısına has bazı uygulamalar açıklanmaya çalışılmıştır. Türk kültürünün başşehir Cezâyir?deki izleri takip edilmiş, haritalarla anlatım zenginleştirilmiştir. Anadolu?dan Cezâyir?e giden Osmanlı Türkleri?nin kültürleriyle bölgeyi nasıl etkiledikleri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conquest of Algeria which is the port city of Northern Africa by the Ottoman Empire and the establishment of close ties between Algeria and Anatolia was the beginning of social and economic change in this town. In this our doctoral dissertation study named ?Social and Commercial Life in Algeria Town in the beginning of the XIX. century (1800-1830)?, firstly the situation of the region prior to the invasion of France and the economic hardships in the city center and rural areas were addressed. Then, the information about the structure of Algerian society was given on the basis of archive records of the period, and the various determinations were made. Lastly, it was focused on the causes of social and economic crises of the region before the French invasion. In addition, some of the practices made by the Ottoman Empire on the multi-cultural structure of the region was tried to explain in this thesis. Traces of Turkish culture were chased in the capital city, Algeria, and the explanation was enriched with maps. it was described how Ottoman Turks who moved from Anatolia to Algeria affected the region with their culture.