Rekabet Hukukunda bağlama uygulamaları
Tying practices in Cmpetition Law
  1. Tez No: 337483
  2. Yazar: HASAN KARAKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY UZUNALLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama Uygulaması/Bağlama Anla?ması, Aktarma Teorisi, Pazara Giri? Engelleri, Paket Satış ve indirimler, Etkinlik, Tie-Ins/Tying Arrangement, The Leverage Theory Entry Barriers Package Discounts, Efficiency
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 522
Özet
Anlaşmanın niteliği veya ticari teamüllere aykırı olarak, satıcının bir ürün ile birlikte bir diğer farklı ürün veya hizmetin de alınmasını öngördüğü davranışlar bağlama uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Bağlama uygulamaları rekabeti sınırlayıcı davranışlar arasında yer almakta olup, hem AB Rekabet hukukunda ve hem de Türk Rekabet Hukukunda yasaklanmıştır.Bağlama uygulamaları ya teşebbüsler arasındaki bir anlaşma yoluyla ya da hakim durumdaki teşebbüslerin tek yanlı davranışları ile ortaya çıkabilir. Teşebbüsler arasında rekabeti sınırlayıcı nitelikte bir yatay (kartel) anlaşma ile ürünlerin bağlı satılması rekabete aykırıdır. Ancak dikey anlaşmalar açısından belirli koşullar altında muafiyet söz konusudur. Bu nedenle dikey bir anlaşmada yer alan bağlama şeklindeki bir sınırlama, anlaşmanın doğrudan rekabete aykırılığı sonucunu doğurmaz. Hakim durumdaki bir teşebbüsün bağlama uygulaması ile hakim durumunun kötüye kullanması da yasaktır. Öte yandan hakim durumdaki teşebbüslerin başvurduğu paket satış şeklindeki indirimler de rekabete aykırıdır.Bağlama uygulamaları alıcı veya tüketicilerin sözleşme ve seçme özgürlüğü yanında, üçüncü taraf teşebbüslerin de ticari faaliyet özgürlüğünü sınırlayan davranışlardır. Bağlama uygulamalarının rekabet üzerindeki en önemli etkisi rakiplerin dışlanması nedeniyle tüketicilerin sömürülmesidir. Dışlayıcı etkiler pazar gücünün aktarılması ile de ortaya çıktığından, bağlama aynı zamanda bir pazara giriş engeli de yaratabilir.Dışlayıcı ve engelleyici bir davranış olan bağlama uygulaması konusunda, teşebbüsler haklı nedenlere dayanabilirler. Bu nedenlerin en başında ürünlerin birlikte satılmasının objektif bir gereklilik olması bulunmaktadır. Öte yandan ürünlerin bağlı satılması alışılmış bir ticari uygulama sonucu gerçekleşiyorsa, bu durum da haklı bir neden olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda etkinlik savunması da somut olay kapsamında bağlama uygulaması için haklı bir neden olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
An agreement in which seller conditions the sale of an additional product or service other than the object of the agreement, contrary to the legal nature of the agreement or commercial usage, is defined as ?tying agreement?. Such practices are considered as conducts restricting competition and prohibited both in European Union and Turkish Competition Law.Agreements between companies or one-sided conduct of a dominant company may cause tying practices. Selling of tied products in accordance with horizontal agreements (cartel) which restrict competition is a violation of competition. However exemption may be granted for vertical agreements under certain conditions. Thus, a tying condition in a vertical agreement is not always regarded as a violation of competition. Package discounts of dominant companies their tying practices as if these are abuse of dominant position, are also prohibited.Tying practices restrict; purchasers and consumers? freedoms of choice and contract and third party companies? freedom of trade. The most important effect of these practices on competition is exploitation of consumers as a consequence of exclusion of competitors from market. As a result of the fact that exclusionary effects come out with leveraging of market power, tying practices may also cause entry barriers to markets.Companies may claim some justifiable causes for their exclusionary and prohibitive tying practices. Leading causes for these practices are; ?objective justifications? of tying sales and ?commercial usage?. The ?efficiency defense? may also be regarded as a just cause in a certain case.