Bütünleşik sınır alanları yönetimi
Integrated borderland management
  1. Tez No: 337491
  2. Yazar: FERİŞTAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Sınır Yönetimi, Avrupa Birliği, Schengen, Türkiye, Integrated Border Management, European Union, Schengen, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bütünleşik Sınır Yönetimi kavramı Avrupa Birliği'nin tek pazar, adalet, özgürlük ve güvenlik politikasının önemli unsurlarından biri olarak kişilerin ve ticari mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını amaçlamak fikriyle tanınmıştır. Avrupa Birliği iç sınırlarını kaldırılmasıyla dış sınırda yüksek düzeyde güvenliği sağlamak ve göç akışını düzenlemek amacıyla ortaya çıkan Bütünleşik Sınır Yönetimi sınır yönetiminde rol ve sorumluluğa sahip tüm aktörlerin bir araya gelerek oluşturdukları koordinasyon ve işbirliği temelli bir yaklaşımdır. 2004 yılında Avrupa Birliği'nin genişlemesiyle sınırlardaki zorluklara Schengen sistemi içinde yeni üye devletlerin güvenliği ve dış sınırlarda kontrol standartlarını dış sınırların korunmasını garanti altına almak amacıyla örgütsel, personel, ekipman ve bütçe problemlerini çözmek için Genel Bir Avrupa Sınır Muhafazasının oluşturarak Avrupa Kalesi tanımının tersine sadece Birlik içinde değil aynı zamanda Birlik dışında her yerde uygulama amacı hedeflenmektedir.İlk Bölümde; küreselleşmenin etkisiyle ortaya yeni dış tehditlere karşı Avrupa Birliği'nin yeri ve önemine dair bir çerçeve sunulmuş, dış güvenliği sağlamada Avrupa Birliğinin sorumlukları birliğin politikaları çerçevesinde değerlendirilmiş, ilgili belgeler göz önünde bulundurularak Bütünleşik Sınır Yönetiminin ilerleme süreci incelenmiştir.İkinci Bölümde; Bütünleşik Sınır yönetimi kavramı, unsurları, kuralları, bu yönetime dair alınan önlemler, uygulama zorlukları üzerinde durulmuştur.Üçüncü Bölümde; Türkiye'de sınırların jeopolitiği göz önünde bulundurularak Bütünleşik Sınır Yönetimine dair uygulamaların basamakları, ilgili mevzuatlar incelenerek temel ve stratejik ortaklar, zorluklar ve stratejik hedefler incelenmiştir.Sonuç Bölümünde; Avrupa Birliği sınır yönetim politikasını değerlendirerek, Türkiye'nin Avrupa Birliği sınır yönetimine uyum sürecindeki yenilikler ve sınır yönetimine ilişkin eleştiriler değerlendirilmiş ve Türkiye için bir analiz geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Integrated Border Management concept as a main element of European Union?s single market, security, justify and freedom area has been recognized associated with object of free movement of people and goods. Through abolished internal borders in European Union on the purpose of providing security in high level and to promoting migration flows generated integrated border management based upon coordination and cooperation with all group or individuals related to border management. In 2004 by means of the Union enlargement against the border challenges to guarantee the security of new member states in Schengen system on the purpose of solving organisational, personnel, instrument and budget problems as well protecting the external borders by generating Common Europe Guard Corps in contrast to Europe fortress integrated border management targeting implementation objective not only in European borders but also non- Europe countries.In the first chapter, submitted framework of European Union substance against new threats generated with globalization related, evaluated the responsibility of European Union while providing the security and by conceiving related processes of integrated border management evaluated the integrated border management improvement.In the second chapter, emphasized the concept of integrated border management, elements, rules, and measures and implementing challenges.In the third chapter, conceiving the borders of Turkey with regards to geopolitical position examined implementing phase of integrated border management, basis and strategical burden sharing, challenges and strategic targets.In the conclusion chapter; evaluating European border management policy innovations and criticisms regarding to integrated border management at adjustment process and enhanced an analysis for Turkey.