Konya ili Yalıhüyük ilçesi'nde sosyal ve dini hayat
Social and religious life in the county of Yalıhüyük/ Konya
  1. Tez No: 337509
  2. Yazar: MUSTAFA TOKÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Religion, Society, Piety, Religious Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Yalıhüyük İlçesi'nde yaşayan halkın dini hayatına yönelik tutum vedavranışlarını; dindarlığın inanç, ibadet, bilgi, tecrübe ve etkileme boyutunun söz konusu çevre dâhilinde özellikle nesnel verilerle ortaya çıkarılmasın katkıda bulunmayı hedefleyen bu araştırma bir giriş üç bölüm, değerlendirme ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümün de araştırmanın konusu, amacı, kapsamı sınırları, yöntem ve varsayımları hakkında bilgiler verilmiştir.Birinci bölüm,“Din ve Toplum”adını taşımaktadır. Alt başlıklarında din kavramının mahiyeti ve tanımlanabilirliği problemi, dindarlık tanımlamaları, dindarlık boyutları, tipolojileri ve din-toplum ilişkileri tek tek ele alınmıştır. İkinci bölümde tezimizin uygulama alanı olan Yalıhüyük İlçesi'nde sosyal hayatla ilgili bulgular tahlil edilmiştir. Öncelikle yöremizin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiş, daha sonra araştırmamıza katılanların olgusal durumları tespit edilerek, onların toplumsal ilişkilerle ilgili tutumları, kitle iletişim ve boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları ile ilgili bulgular saptanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölüm ise, araştırmamızın asıl uygulama kısmını oluşturmaktadır. Burada dindarlığın inanç, ibadet, tecrübe, bilgi ve etkileme boyutları farklı değişkenlerle ele alınarak; kişilerin dini inançlara bağlılıkları, dini pratikleri yerine getirme durumları, dini bilgi düzeyleri bakımından dinin toplumsal hayata etkisi ile ilgili bulgular incelenmiş, böylece ilgili örneklem grubunun dini hayatı ortaya konulmaya çalışılmıştır.Sonuç kısmında ise araştırmamızın evrenini oluşturan Yalıhüyük İlçesi'nde, yörenin dini hayata yönelik tutum ve davranışlarında görülen farklılaşmaların ülkemizde farklı nitelik ve şekillerde devam eden modernleşme, kentleşme ve sosyokültürel değişme süreçlerinden etkilendiği, fakat yapı olarak bir başkalaşım söz konusu olmadığı ve dini hayata yönelik tutum ve davranışlar üzerinde hala geleneksel yapının büyük oranda belirleyiciliğini devam ettirmesine rağmen, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişme özellikleri de gösterdiği ifade edilmiştir. Anahtar Kelimler: Din, Toplum, Dindarlık, Dini Hayat
Özet (Çeviri)
The research which aims to contribute to determine with objective criteria the religious life, behaviors and attitudes of people who live in the township Yalıhüyük and the dimensions of belief, worship, knowledge, experience and impress of piety in this area consists an introduction and three part/chapter and a conclusion. It is given information about its subject, purpose, methods and the hypothesis of thesis/research in the introduction.The first part is titled ?Religion and Society?. In the subtitle, the nature of the concept of religion and the problem of its description, descriptions of piety, dimensions of piety or typologies of piety and relations religion-society were discussed one by one.In the second part, discoveries of social life on the county of Yalıhüyük where our thesis focused on were analyzed. Firstly, information about the general characteristic of our region was given; then factual situations of participators in our research were determined and their attitudes on social relations, the data on practice of mass media and practice of their free time were being tried to determine.The third part is the main application of our research. There, dimensions belief, worship, experience, knowledge and influence of piety were discussed with different variables; the related data of faithfulness to religious beliefs, attitudes of religious practice and the data about effects of religion on social life in terms of levels religious knowledge were analyzed. Thus, the religious life of model group was clarified.In the epilogue/conclusion, the county of Yalıhüyük which is scope of our research, it was said that different attitudes and behaviors concerned with religious beliefs at the vicinity were affected from modernization which has ongoing different features and forms in our country and the urbanization and the social-cultural change. But it was showed that this situation is still continuing largely in the traditions structure concerned with attitudes and behaviors of religious life; in addition to this, it was expressed that it is still changing the traditional structure relative to various factors.