Avrupa Birliğinin Rusya ile ilişkilerinin doğrudan yabancı yatırımlar açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the foreign direct investment in terms of relations between European union and Russia
  1. Tez No: 337508
  2. Yazar: LIUDMILA BELOSCOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KIRKULAK ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Avrupa Birliği, Rusya, ROSSTAT, Foreign Direct Investment, European Union, Russia, ROSSTAT
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünyada son yıllarda daha da hızlanan küreselleşme ve bütünleşme süreçlerinin doğal bir sonucu olarak, ülkeler arasındaki sınırlar giderek ortadan kalkmaktadır. Bu eğilimin bir sonucu da büyük hacimlere ulaşmış Doğrudan Yabancı Yatırımlarım'ların (DYY) ülkelerin ekonomilerinde önemli bir rol oynamalarıdır. Bu bağlamda, dünyanın en büyük ülkelerden olan Rusya'nın durumu dikkat çekicidir.Avrupa Birliği (AB) ülkelerininın 1990 başından itibaren, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağıldıktan sonra, Rusya ile ilişkilerinin ciddi bir boyutunu oluşturan DYY akımı da gittikçe artmaktadır. Halen Rusya AB'nin stratejik ve ticaret ortağı olup, AB ise Rusya'nın en büyük yatırımcısı olarak görünmektedir. Yatırım çerçevesi içerisinde önemli payı alan AB'den Rusya'ya giden ve biriktirilen DYY'ların hacmi çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. DYY'lar incelenirken, gittikleri ülkedeki, yatırımın hacmi, yani Rusya'daki yatırım ortamı ve iklimi, DYY'nın nedenleri, sektör ve bölge dağılımları vs. tespit edilmiştir.Ortaya konulan çalışmanın analiz kısmında ise, veri analizi yöntemi kullanılarak AB ülkelerinin Rusya'daki performans değerlendirmesi yapılmıştır. Analizin bulguları, AB menşeli DYY'ların gittikçe artmalarını gösterip, bugün AB'nin Rusya'daki en büyük yatırımcı ortağı olmaya devam edip başarılı olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, borders among countries have begun to disapper as an outcome of the globalization and integration process. One of the consequence of this tendency is Foreign Direct Investments (FDI) that are reaching significant extend and have already get an important place in the economies of the countries. In this context, the case of one of the biggest country in the world Russia?s situation turns out to become noteworthy.FDI flows that form one of the important extents of the relations between European Union (EU) countries and Russia, has rapidly begun to increase since the beginning of the 1990?s, after Soviet Socialist Republics (USSR) collapse. Nowadays Russia is an important strategic and trade partner of EU, which turns out to be the biggest investor in Russia. The main subject of this thesis is FDI flows and stocks from EU countries into Russia that has taken an important part within the structure of the investments. During the investigation of the FDI investments, there has been studied the investment environment of Russia, reasons for FDI, sector and region distributions of FDI and etc.The findings of the analysis have indicated that EU origined FDIs have successful performance and EU has been becoming the biggest investment partner of Russia.