Vergi indirimleri politikalarının küreselleşme ve piyasa ekonomisi bağlamında değerlendirilmesi: Türk vergi sistemi örneği
The evaluation of tax cuts policy in context of globalization and market economy: A sample of Turkish tax system
  1. Tez No: 337529
  2. Yazar: GÖRKEM ALİ ÖZVEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DİLEYİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, İndirim, Arz Yönlü İktisat, Laffer Eğrisi, Tax, Tax Cuts, Supply-side Economics, Laffer Curve
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Arz yönlü iktisat savunucuları vergi indirimlerinin üretimi ve vergi gelirlerini artıracağını söylemektedirler. Vergi indirimleri politikasını talep yanlı iktisatın karşılaştığı sorunlara çözüm olarak öneren Amerikalı iktisatçı Laffer, vergi gelirleri ile vergi oranları arasındaki ilişkiyi açıklayan bir grafik çizmiştir. Laffer Eğrisi olarak adlandırılan bu grafik arz yönlü iktisatın en önemli kavramı olmuştur. Bu çalışma ile vergi indirim politikaları ve bu politikaların ülke ekonomileri üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle dünyadaki seçilmiş bazı ülkelerin uyguladıkları vergi indirimleri incelenmiş, ardından Türkiye'de uygulanan vergi indirim politikalarına değinilmiştir. Sonuç olarak görülmüştür ki, vergi indirimleri üretimi ve vergi gelirlerini artırmakta, dolayısıyla ekonomik büyümeyi ve istihdam artışını beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The supporters of Supply-side economics argue that tax reductions will increase production and tax revenues.The American economist Laffer who put forward the tax cut policiy as a remedy to the problems the demand-side economics face drew a graph that explains the correlation between the tax income and the tax rates. This graph, known as the Laffer curve has been the most important notion for Supply-side economics.With this research it's aimed to explain the tax reduction policies and their effects on countries' economies. for this purpose, first of all, the tax cuts some chosen countries in the world have adopted have been examined,and afterwards the tax cut policies applied in Turkey have been emphasized.As a result it's seen that tax reductionist policies increase both production and tax revenues. Therefore, it accompanies the economic growth and the employment increase.