Demokratik devlet ilkesi çerçevesinde seçimlerin yönetimi ve denetimi
Administration and supervision of the elections under the principle of democratic state
  1. Tez No: 337538
  2. Yazar: ÜMİT GÜVEYİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Demokratik Devlet İlkesi, Seçimlerin Yönetimi ve Denetimi, Seçimlerin Yönetimi ve Denetimi Modelleri, Türk Seçim Hukuku, Yüksek Seçim Kurulu, The Principle Of Democratic State, Administration And Supervision Of The Elections, The Models Of Administration And Supervision Of The Elections, Turkish Election Law, Supreme Election Council
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Yüksek nüfuslu devletlerin doğumu ile birlikte temsil, demokrasi açısından zorunlu bir hal almıştır. Bu durum ise seçim kavramının ortaya çıkmasına ve önem kazanmasına neden olmuştur. Günümüzde demokrasi, seçimler olmaksızın düşünülememektedir. Bununla birlikte seçimlerin demokrasiye hizmet edebilmeleri ancak seçimlerin özgür ve adil olması ile mümkündür. Özgür ve adil seçimlere ulaşabilmek içinse seçimlerin yönetimi ve denetimi sisteminin hatasızca işlemesi gerekmektedir.Dünya üzerinde çok çeşitli seçim denetimi ve yönetimi uygulamaları bulunmaktadır. Zira her toplumun kendine özgü ihtiyaçları ve niteliklerine uygun bir model benimsemesinden daha doğal bir şey yoktur. Söz konusu modellerin başarısı ise uygulamalar arasında farklılık göstermektedir. Öyle ki aynı seçimlerin yönetimi ve denetimi modeli, bir toplumda olumlu sonuç verirken, bir diğer toplumda ise başarısız olabilmektedir. Dolayısıyla bir sistemin başarılı olup olmadığı konusu ancak ampirik bir değerlendirme ile gerçek anlamda anlaşılabilmektedir.Seçimlerin yönetimi ve denetimi sistemi, seçimlere olan güven ile yakından ilgilidir. Sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi toplumda seçimlere olan güveni artırırken; başarısız bir sistem ise güven kaybına neden olmaktadır. Bu bağlamda seçimlerin yönetimi ve denetimi sistemi, demokrasi açısından hayati bir öneme sahip olan meşruluk kavramına da doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle seçimlerin yönetimi ve denetimi ile demokrasi arasında derin ve önemli bir ilişki mevcuttur. Çalışma kapsamında, söz konusu ilişki ampirik ve karşılaştırmalı bir yaklaşımla ele alınarak, Türkiye?de uygulanmakta olan seçimlerin yönetimi ve denetimi sistemi irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Representation became imperative for democracy by the born of the high populated States. This situation caused to rise and to gain importance for the concept of election. Today democracy can not be imagined without elections. However, elections serve for democracy only if the elections are free and fair. Administration and supervision of the elections system must be run precisely to achieve the free and fair elections.There are a great variety of electoral management and electoral disputes resolution practices in the world. As a nature consequence, every society adopts a model which is suitable for it?s needs and characteristics. Aforementioned practices also have different consequences about success. In fact, it is possible that an administration and supervision of the elections model which is successful for a society can be failed in another society. Hence, the only way to understand clearly if a system succeed or not is to evaluate empirically. The system of administration and supervision of the elections is directly connected to reliability of the elections. The success of the system causes an increase about the reliability of elections on the other hand the failure of the system causes decline of the reliability. In this context there is a deep and crucial connection between administration and supervision of the elections and democracy. Within the scope of the research; by the empirically and comparatively handled of aforementioned connection, the system of administration and supervision of the elections in Turkey was tried to be discussed.