Sınai hakların cebrî icrası
Seizure of the industrial property rights
- Tez No: 337539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE AKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, Patent Haczi, Markanın Haczi, Cebrî İcra, Sınai Haklar, Trademark, Attachment of The Patent, Attachment of The Trademark, Industrial Property Rights, Seizure
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Devredilebilen ve ekonomik değere sahip olan sınai hakların, cebrî icraya konu olabilmesi, haciz edilebilmesi ve de haciz sonucunda paraya çevrilebilmesi mümkündür. Sınai haklarla ilgili düzenlemelerde bu prosedür hakkında ayrıntılı hükümlere yer verilmemiştir. Bu süreçte İcra ve İflâs Kanunu?nun ilgili hükümleri uygulanacaktır Bu çalışmada sınai hakların cebrî icra sürecine konu olmaları ve sürecin ayrıntıları irdelenmiştir. Bu çalışmanın konusu iki ana başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın en geniş bölümünü oluşturan markanın cebrî icrada gösterdiği özellikler başlığı altında marka hakkında genel bilgiler, bilhassa markanın cebrî icra prosedüründeki durumu, iflâsın, konkordatonun ve iflâs ertelemesinin marka üzerindeki hukuki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise diğer sınai hakların cebrî icrada gösterdiği özellikler, patent ve faydalı modeller, endüstriyel tasarımlar, entegre devre topografyaları ve ıslahçı hakları olarak ayrı ayrı başlıklar altında değerlendirilmiştir. Bu çalışmada sınai hakların cebrî icra prosedüründeki hukuki durumları öncelikli olarak marka üzerinden değerlendirilmiştir. Diğer sınai haklar başlığı altında sınai hakların cebrî icra prosedüründeki gösterdikleri özellikler marka ile aynı oldukları durumlarda tekrara düşmemek amacı ile yeniden incelenmemiştir. Bunun yanı sıra sınai hakların cebrî icraya konu olmaları sürecinde uygulamada karşılan birtakım hukuksal nitelikli problemler de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial property rights, which are transferable and have an economic value, could be subject to the enforcement, attachment and end of the attachment it is possible to be concluded to encashment. Regulations of the industrial property rights don?t include specific articles about this procedure. This study analyzes the position of industrial property right in the seizure process and the details of this process. In this process, the relevant provisions of the Execution and Bankruptcy Law must be applied. Industrial property rights are the subject of this study examined the process of the seizure. This study consists of two headings. first heading ?the features of the trademark in the seizure?, which is the largest part of the study, gives general information about trademark, especially position of the trademark in the seizure process, and anlayzes legal effects of the bankrucpty, concordatum and postponemet of bankruptcy on the trademark. Features of the other industrial properties in the seizure process, patents and utility patents, industrial designs, integrated circuit topographies and plant breeder's rights are evaluated under separete sections in the second part of this study. In this study, legal status of the industrial property rights is generally evaluated on the specific subject of trademark. In the second section,other industrial property rights aren?t re- examined when all the features are same with the trademark in order to avoidrepeating. In addition to that topics, certain problems, which arise from practice of industrial property rights seizure rules, will be examined.