Finansal bilgi sisteminde veri madenciliği teknolojisinin kullanılması: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
The usage of data mining technology in financial information system: An application on Borsa İstanbul
  1. Tez No: 337540
  2. Yazar: CEREN UZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, Bilgi Sistemleri, Finansal Bilgi Sistemi, Data Mining, Information Systems, Financial Information System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Veri madenciliği teknolojisi giderek popüler hale gelen yeni bir teknolojidir. Veri madenciliği geçmiş verilere dayanarak gelecek hakkında tahminlerde bulunur. İşletmeler için bilgiyi elde etmek, pahalı, riskli ve zaman alıcıdır. Veri madenciliği teknolojisini kullanan işletmeler önemli rekabetçi avantaj elde ederler. Çalışmada, Borsa İstanbul?da, veri madenciliği teknolojisine hazır oluşluk ve kullanım derecesi incelenmektedir. Bununla birlikte, veri madenciliği teknolojisini anlama, algılama düzeyi araştırılmaktadır. Analiz SPSS ile gerçekleştirilmiştir. İmalat sanayi ve mali kuruluşlar çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan birincil verileri elde etmek için survey yöntemi ve anket tekniği kullanılmaktadır ve araştırma bulguları değerlendirilmektedir. Teknolojik, örgütsel ve insan kaynakları faktörleri, veri madenciliği teknolojisinini kullanma ya da kullanmama kararını vermede önemli rol oynamaktadır. Veri madenciliği teknolojisini kullanma yeteneğinin, finansal bilgi sisteminin performansını arttıracağı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Data mining technology is one of the new technologies that have become increasingly popular. Data mining enables to form forecasts and models regarding future by making use of past data. It can be costly, risky and time consuming for enterprises to gain knowledge. Firms gain important competitive advantage by data mining methods. This study analyzes on the readiness to implement and the extent of utilisation of data mining technologies in the financial information systems in Borsa Istanbul and also researches the level of understanding of, perceptions of and readiness to implement data mining technologies within the Borsa Istanbul. Analysis was undertaken using SPSS. Manufacturing and financial enterprises are the universal of this study. Primary data were obtained by using survey method and questionnaire technique and findings of the study were evaulated.Technological, organisational and human resources issues had a significant role in the decision to, or not to utilise data mining technology. The ability to use data mining technology was found to be increased the performance of the Financial Information System.