Vergi hukukunda vergiyi doğuran olay
Taxable event in tax law
  1. Tez No: 337572
  2. Yazar: YILDIRIM TAYLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vergiyi Doğuran Olay, Kanunilik İlkesi, Vergi Yükümlüsü, Yasak Faaliyetler, Kıyas yasağı, Taxable event, Principle of legality, Taxpayer, Prohibited Activities, Prohibition of Comparison
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Devletlerin üstlendiği kamu hizmetlerinin çoğalması ve çeşitlenmesi, kamu gelirlerine olan ihtiyacı arttırmaktadır. Kamuya gelir sağlamanın çeşitli yol ve yöntemleri bulunmakla birlikte, kamu gelirleri içinde vergilerin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Para basma, borçlanma vb. yollarla kamu geliri elde edilebilmesine rağmen, uygulamada kamu harcamalarının finansmanının büyük çoğunlukla vergi gelirleriyle sağlanması kaçınılmazdır. Kamu gücü kullanılmak suretiyle elde edilen bir gelir olan vergi, kamusal gelir niteliği nedeniyle başta mülkiyet hakkı olmak üzere birçok hak ve özgürlükle doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, bir temel hak sınırlaması olarak kabul edilebilecek olan vergiye ilişkin düzenlemelerin hukuki çerçevesi, vergi hukukunun ortaya çıkmasına ve bağımsız bir hukuk dalı niteliği kazanmasına yol açmıştır. Verginin Devlet açısından alacak, yükümlü açısından da borç haline gelmesini sağlayan hukuki ilişki vergiyi doğuran olaydır. Diğer bir ifadeyle vergiyi doğuran olay, maddi vergi hukuku açısından vergi borcunun doğmasını sağlamakta ve vergilendirme sürecindeki idari işlemlerin sebebini oluşturmaktadır. Vergiyi doğuran olayın gerçekleşmemesi durumunda ise, gerçekleştirilen idari işlemler hukuka aykırı hale gelmektedir. Dolayısıyla vergiyi doğuran olayı, vergi hukukunun en önemli kavramı olarak değerlendirmek mümkündür.Vergiyi doğuran olayı incelemeyi amaçlayan bu çalışma, üç bölüm ile genel değerlendirme ve sonuç kısmından oluşmaktadır.Birinci bölümde, vergiyi doğuran olay ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. Bu çerçevede, vergiyi doğuran olay kavramı, vergiyi doğuran olayın önemi ve anayasal dayanakları incelenmektedir.İkinci bölümde, vergiyi doğuran olayın unsurları olarak kişi, konu ve isnadiyet unsurları incelenmektedir.Üçüncü bölümde ise, vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasaklanmış olmasının vergi hukuku açısından özellik arz ettiği durumlar incelenmektedir.Çalışma, vergiyi doğuran olayla ilgili genel değerlendirme ve önerilerin yer aldığı ?Genel Değerlendirme ve Sonuç? kısmı ile tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Proliferation and diversification of public service increase the requirement for public revenue. Even though there are some other methods to provide revenue for public service, taxation has importance among public revenues. Although it is possible to earn income by some ways such as coinage, indebtedness, etc., it is inevitable in practice to obtain finance of public expenditures with tax incomes. Tax, as an income which is procured with public force, is relevant to umpteen rights and freedoms, notably property, because of its public revenue qualification. Because of this reason, the legal framework of the regulations about taxation which could be defined as restrictions on fundamental rights, has induced emergence of taxation law as an independent discipline in law. The legal relation enabling tax as a demand or due from the point of state and a debt from the point of a taxpayer, is called taxable or chargeable event. In other words, taxable event causes the emergence of tax liability in the sense of substantive tax law and renders the reasons of administrative conditions in taxation procedure. In a case of falling through of taxable event, the executed administrative acts become against law. Consequently, taxable event is the most important issue of tax law.Our thesis has three parts and a general assessment and conclusion part.In the first part, the general information about taxable event is given. In this framework, the concept and importance of taxable event and its constitutional grounds are analyzed.In the second part, the elements of taxable event such as person, subject and the elements of attribution are reviewed.In the third part, the characteristic conditions of prohibited taxable events are analyzed.This study is completed with ?General Assessment and Conclusion? part that includes general evaluation and proposals about taxable event