Trabzon kenti geleneksel konutlarında yapı-sağlık donatılarının incelenmesi
Research about the building-health equipments at the troditional houses of Trabzon city
- Tez No: 33758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. REŞAT SÜMERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sudan Arınım, Isıtma ve Baca Sistemi, Akar Sistemi, Mutfak, Banyo, Tuvalet. X, Being Prufied From Water, Heating and Chimney Systems, Feed Water, Cess Water, Kitchen, Bathroom and Toilet. XI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET TRABZON KENTİ GELENEKSEL KONUTLARINDA YAPI -SA?LIK DONATILARININ İNCELENMESİ Bu çalışma, Trabzon kenti geleneksel konutlarında yapı- sağlık donatılarının niteliklerini ve bu elemanlar düzeyinde ki değişikliklerin boyutunu incelemektedir. Çalışmada yapı- sağlık donatıları olarak adlandırılan mekân ve öğeler; sudan arınım, ısıtma ve baca sistemleri, akar sistemi, mutfak, ban yo ve tuvalet olarak ayrı bölümler olarak ele alınmıştır. 1. Bölümde çalışmanın amacı, kapsamı, araştırma kapsa mındaki konutların yapısal özellikleri ve araştırmada kulla nılan yöntem ve teknikler anlatılmaktadır. 2. Bölümde geleneksel konutlarda sudan arınımın sağlanı şı ve bu yöndeki değişimler ve dağılımları saptanmaktadır. 3. Bölümde ısıtma ve baca sistemlerinin malzeme ve tek nik özelliklerine değinilmekte ve araştırma kapsamındaki da ğılımları açısından ele alınmaktadır. 4. Bölümde akar sistemi ele alınmış, temiz suyun sağla nışı ve pis suyun yapıdan uzaklaştırıldığı yöntemler üzerinde durulmuş ve değişimleri incelenmiştir. 5. Bölümde mutfak mekânının malzeme, donatı ve teknik özelliklerine değinilmekte, araştırma kapsamındaki mutfakla rın durumu ve değişimlerinin dağılımı irdelenmektedir. 6. Bölümde banyonun malzeme, donatı ve teknik özellikle ri incelenmiş, geleneksel konuttaki banyoların durumu ile de ğişimlerinin boyutu ve dağılımları saptanmıştır. 7. Bölümde tuvaletin malzeme, donatı ve teknik özellik lerine değinilmiş, araştırma kapsamındaki tuvaletlerin durumu ile yapılan değişikliklerin boyutu ve dağılımı incelenmiştir. 8. bölümde değerlendirmeler ve sonuçlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESEARCH ABOUT THE BUILDING-HEALTH EQUIPMENTS AT THE TRADITIONAL HOUSES OF TRABZON CITY This study examines the qualities of building-health equipments and the dimension of the changes of these elements at the traditional houses of Trabzon. At the study, the spaces and units called as building- health equipments are told in different chapters. In the 1st chapter, the purpose and the contents of the study, the building qualities of the houses at the content of the study, and methods and the techniques used in the study are told. In the 2nd chapter, being purified from water and the method of this is examined at the houses at the content of the research and the changes and disperses are fixed. In the 3rd, chapter, the materials and technical qualites of heating and chimney systems and the disperses at the content of the study are examined. In the 4th chapter, the water system is examined the methods to get the feed water and the take the cess water away from the building are told and the changes are searched. In the 5th chapter, the materials, armatures, technical qualites he situation and the changes of kitchen at the contents of the study and the disperses are scrutinized. In the 6th and 7th chapters, the materials, armatures, technical qualites of the bathrooms and toilets are examined and the situations of these at the traditional houses and the dimension of the changes and their disperses are fixed. In the 8th chapter, there are estimates and the results.