Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet dönemi ve Türk modernleşmesine yansımaları
The era of third republic in france and it's reflections to Turkish modernisation
  1. Tez No: 337593
  2. Yazar: BAŞAK BIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. BAYRAM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransız Devrimi, Üçüncü Cumhuriyet, Türk Devrimi, Cumhuriyet, Laiklik, The French Revolution, The 3rd Republic, Turkish Revolution, Republic, Laicism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
1789 Fransız Devrimi sadece kendi sınırları içinde kalmayıp neredeyse tüm dünyayı saran bir devrim dalgasına sebep olmuş; yaydığı eşitlik, özgürlük, kardeşlik, milliyetçilik, cumhuriyetçilik ve daha nice fikirlerle Aydınlanma devrini taçlandırmıştır. Ancak var olan ancien régime kurumlarına taraftar olan kitleler bu devrimin Fransa'da tam anlamıyla yerleşmesinin önüne geçmiş ve ülke beş kez cumhuriyetini yeniden kurmak zorunda kalmıştır. Bu zihniyet önce Napoléon Bonaparte'ın ardından X. Charles, Louis Philippe ve III. Napoléon'un gelişine sebep olmuş ve ana konumuz olan Cumhuriyet'in üçüncü kez kuruluşu, yeniden bir devrimle sağlanabilmiştir. Ancak bu dönem Fransa'da geri dönüşü olmayan adımların atıldığı, Jakoben devrinde yapılanların geri alınması gibi bir durumun bir daha yaşanamayacağının açıkça gösterildiği bir süreç olmuş; kabul edilen kanunlarla Fransa'da cumhuriyet ve laiklik olgusu zihinlere yerleştirilmiştir.Fransız devriminden 100 yıl kadar sonra Osmanlı topraklarına tam anlamıyla giriş yapan devimci fikirler, burada yaşayan aydın sınıfını etkilemeye başlamış; istibdat döneminde Fransa'ya kaçan Jön Türkler, fikirleri yerinde gözlemleyip 1908 devrimini yapmışlardır. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk modernleşmesinin önünü açarken, Cumhuriyet önderleri kendileri örnek olarak Aydınlanma felsefesi düşüncesini, Jakoben devrimini, III. Cumhuriyet radikalizmini almışlar ve ülkelerinde bu doğrultuda reformlar yapmışlardır.Bu çalışmada Fransız devrimi ve özellikle Üçüncü Cumhuriyet döneminin Türk modernleşmesine olan katkıları aktarılmaya çalışılmış; Fransız etkisinin Osmanlı topraklarına girdiği dönemden itibaren siyasi, sosyal, ekonomik, entelektüel yaşamdaki değişimler ön planda tutulmuştur. Bilhassa son dönem Osmanlı aydınlarının Fransa ile etkileşimi ve bunun Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal ve diğer siyasilere tesiri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides its historical effects within the French borders, the French Revolution in 1789 ensouled the age of Enlightenment with its popular known ideas such as eguality, freedom, fraternity, nationalism, republicanism. But the supporters of the ancien régime of France prevented the process of institutionalism of the revolution in the country so France had to exercise the foundation of the republican regime for five times. In that process, after Napoleon Bonaparte, Charles the Xth, Louis Philippe and Napoleon the 3rd took the lead, and the establishment of the 3rd Republic in France was implemented via a new revolution. With the effects of the era of the 3rd Republic in France, a new age was opened. Especially the notions like republicanism and laicism were placed into the mind of the new regime.The revolutionary ideas of the French Revolution entered into the Ottoman borders nearly after hundred years. The Ottoman intellectuals who escaped frpm the autocracy of Abdulhamid II to France, were impressed by these ideas. These intellectuals paved the way for the revolution of 1908 in the Ottoman Empire. This process is very important because it was the starting point of the foundation of the Turkish Republic and the Turkish modernisation. The founders of the Turkish Republic were impressed by the philosophy of the Enlightenment, the Jacobin Revolution and the radicalism of the 3rd Republic of France.In this thesis, the effects of the French Revolution and the 3rd Republic to the Turkish modernisation process is evaluated. Also the effects of France over the Ottoman intellectals, socio-economics, politics and cultural developments are prioritised. Especially, interactions between the French and Ottoman intellectuals and the effects of that over the founders of the Turkish Republic, such as Mustafa Kemal, are all explained.