İzmir vadeli işlem ve opsiyon borsası'nda hisse senedine dayalı futures işlemlerin spot piyasa etkinliğine katkısı: İMKB 30 endeksi için bir uygulama
The contribution of the futures trading on the underlying stock in Turkish derivatives exchange to the efficiency of cash market: An application on ISE 30 index
  1. Tez No: 337594
  2. Yazar: TUĞÇE ÇİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türev Piyasalar, Türev Ürünler, Piyasa Etkinliği, Derivatives Markets, Derivatives, Efficiency of the Market
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türev piyasalar günümüzde en çok hedging (riskten kaçınma) amacıyla kullanılmakta ve spot piyasaların etkinliğine olumlu yönde katkı yapmayı amaçlamaktadır.Bu çalışmanın ilk bölümünde türev piyasalar, türev ürünler ve fonksiyonları ile riskleri açıklanmış, daha sonra İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde öncelikle piyasa kavramı ile çeşitleri detaylandırılarak açıklanmış, ardından etkin piyasalar hipotezi ve etkinlik türleri ile ilgili bilgiler yer almış bulunmaktadır.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise İMKB 30 endeksi ile VOB 30 endeksi arasındaki nedensellik ilişkisinin varlığını araştıran ve ilgili yönde anlamlı seriler arasında yapılan ikili analizlerle birlikte uygulamalar ve bulgularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Derivatives markets are generally used for hedging and they aim to contribute on the efficiency of spot markets in positive meaning.Derivatives and their markets, functions and jeopardies are explanied in the first part of this study. In addition to these the meaningful knowledge about the Turkish Derivatives Exchange Market is presented in the same part with its explanations.In the second part of this work; the definition of ?market? and its varieties introduced in details ; after that the efficient market hypothesis and types of efficiencies take part with their own knowledge backrounds.The question about the existence of reosanable relationship between ISE 30 Index and Turkish Derivatives Exchange Market 30 Index is answered in the thirth part. Many double checked analysis and their results about the meaningful serials added for the final department of this work too.