Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin belediyelerin mali uygulamalarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of municipal financial applicants of Turkeys European Union membership process
  1. Tez No: 337616
  2. Yazar: AYŞE ATILGAN YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Belediyeler, Hizmette Yerelin Önceliği İlkesi, Mali Özerklik, Mali Uygulamalar, The European Union, Municipalities, Principle of the Subsidiarity, Fiscal Autonomy, Fiscal Applications
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Yerel yönetimler, bu yönetimlerin önemli bir unsuru olan belediyeler demokrasinin beşiği kabul edilmektedir. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde daha demokratik ve daha katılımcı belediyeler oluşturmak temel bir amaç durumundadır. Birliğe üye olma yolunda müzakere sürecinde bulunan Türkiye de bu amacı benimsemiştir. AB üyesi ülkelerin kamu yönetim yapısı içinde merkezi yönetimin nispi ağırlığı azalmaya başlarken belediyelerin ağırlığı artmaktadır. AB ülkelerinde vatandaşların yaşadığı yerin sorunlarına ve çözüm arayışlarına bizzat katılmasına çalışılmaktadır. Yerel halkın aktif katılımı yapılan yasal düzenlemelerle garanti altına alındığı gibi, mali yönetimle ilgili yeni gelişmelerden de belediyeler faydalanmaktadır.AB?ne adaylığı 1999 yılında kabul edilen ve 2005 yılında Birlikle müzakerelere başlayan Türkiye, müktesebatını Birlikle uyumlu hale getirme yolunda belediyeler konusunda önemli adımlar atmıştır. AB, İlerleme Raporlarında atılan adımları değerlendirerek Türkiye?nin yaptıklarını ve yapması gerekenlerini ortaya koymaktadır. Çalışmamızda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin belediyelerin mali uygulamalarına etkisi değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Local governments, which is an important element of the governments of the municipalities is considered the cradle of democracy. It is an important aim for all democratic countries, like European Union countires to build more democratic and more participant local managements. Turkey which takes important steps about being a member of Union, has adopted these aims.In European Union member states, it has been increasing that the weight of public administration increases in the municipalities whereas the weight of the central government began to decrease. In EU countries there is an effort to participate the individual in the search for solutions to common problems of the place where he lives. As the active participation of local people is taken to guarantee with legal regulations , the municipalities also benefit from new developments related to financial management. Turkey whose candidate position to EU is adopted in 1999 and who started to negotiations in 2005 has taken important steps with municipalities in the way to allign with acquis. EU Progress Reports are evaluating the steps taken to by Turkey and they reveal that they did and what is necessary to do. In our study the observed changes in financial management of municipalities in Turkey's European Union accession process such as are going to be evaluated.