Muhammed b. Muhammed el-Cezerî'nin Sîretü'n-Nebi adlı eseri ve analizi
Muhammed b. Muhammed el Cezeri's Siretun Nebi and its analysis
  1. Tez No: 337617
  2. Yazar: NİHAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Cezeri, siyer, muhtasar, history, Prophet Muhammed
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tezimiz meşhur kırâat ve hadîs âlimi İbnü'l-Cezerî'nin“Muhtasar Sîre”adını verdiğimiz eserini konu almaktadır. Henüz siyer literatüründe yer almamış olan yazma eserimizin; metin şerhini, kullandığı kaynakları ve eser tahlilini yapmaya gayret ettik. Eser, ilim talep eden öğrencilere ve topluma, kolay anlama ve öğretme amacıyla yazılan muhtasar siyer geleneğinin güzel bir örneğidir. Müellifimiz İbnü'l-Cezerî'nin yüz civarında eseri bulunan kırâat ve hadîs ilmini Anadolu'ya yaymış ilmi kişiliğiyle eserin değerini artırdığı söylenebilir. Eserimizde, siyere dair temel mevzuların tamamının kronolojik olarak ve özet suretinde yer aldığı görülmektedir. Müellif, anlattığı olayların çoğunda kaynak kullanmaya özen göstermiş ve yirmi civarında kaynağı farklı yerlerde birçok defa kullanmıştır. Yazma eserimizde kullanılan kaynakları ayrı bir bölümde vermeye çalıştık. Siyer geleneği ve muhtasar siyerler başlığıyla, kısaca siyer'e ve onu kısaltılma amaç ve çalışmalarına değindik. Tezin hazırlanma safhalarında siyer, megâzî, tarih ve hadis kitaplarından yararlandık. Tezimiz dört ana bölüm'den oluşmaktadır: Birinci Bölüm: İbnü'l Cezerî ve Kullandığı Kaynaklar İkinci Bölüm: İbnü'l-Cezerî'nin Eserine Göre Mekke Dönemi Üçüncü Bölüm: İbnü'l-Cezerî'nin Eserinde Hicret ve Medine Dönemi Dördüncü Bölüm: Eserin Metin Şerhi
Özet (Çeviri)
Our dissertation takes its subject from Muhtasar Sire of Ibnu?l Cezeri who was a famous hadith and recitation scholar. We tried to analyze the book, its resources and comments which hasn?t been placed in siyer literature yet. This work is a good example of siyer tradition which was written for easy understanding to the studying students and the society. Our author Ibnu?l Cezeri has over 100 works and he helped the spread of hadith and recitation science all over Anatolia.It?s seen that the work covers the fundamental subjects of siyer both chronologically and briefly. The author took care of showing resources in this book and used over 20 resources within his work. We tried to look at these resources in another part. During the process of preparing this dissertation, we took advantage of siyer, megazi and hadith books. Our dissertation is composed of 4 parts: First part: Ibnu?l Cezeri and the Resources he used Second part: Mecca Period according to Ibnu?l Cezeri?s work Third part: Hejira and Medina Period according to Ibnu?l Cezeri. Fourth part: Ibnu?l Cezeri's Muhtasar Sire's annotation