Küreselleşmenin kamu harcamaları üzerindeki etkisi: OECD üyesi ülkelere ilişkin ekonometrik bir analiz
The effects of globalization on government expenditures: An econometric analysis to OECD countries
- Tez No: 337615
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kamu Harcamaları, Etkinlik Hipotezi, Telafi Edici Etki Hipotezi, Panel Birim Kök Testi, Panel VAR Modeli, Globalization, Government Expenditure, Efficiency Hypothesis, Compensation Hypothesis, Panel Unit Root Test, Panel VAR Model
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Küreselleşmenin ekonomik, politik, sosyal, kültürel, askeri, çevresel gibi birçok alanda etkisi bulunmaktadır. Dünya ölçeğinde artan bütünleşme ile ifade edilen küreselleşmenin ekonomik boyutu ön plandadır. Özellikle 1980?li yıllardan sonraki süreçte hız kazanan küreselleşmenin kamu maliyesi alanına etkileri önemli bir tartışma konusudur. Küreselleşme sürecinde devletin bağımsız karar alma gücü zayıflamış ve ekonomik fonksiyonlarında değişimler yaşanmıştır. Bu değişim kamu harcamaları düzeyini de etkilemiştir. Kamu harcamalarının gelişimini açıklamaya yönelik birçok yaklaşım bulunmakla birlikte küreselleşmenin etkisini inceleyen yaklaşımlar nispeten yenidir. Literatürde küreselleşmenin kamu harcamaları üzerindeki etkisi etkinlik ve telafi edici etki hipotezleri ile açıklanmaktadır. Etkinlik hipotezi artan vergi rekabetinin vergi gelirlerini azaltacağını ve böylece kamu harcamalarının da azalacağını savunmaktadır. Telafi edici etki hipotezi ise dışa açık ekonomilerin maruz kalacakları dışsal riskleri gidermek amacıyla devletin daha fazla kamu harcaması gerçekleştireceğini savunmaktadır. Her iki hipotez de uygulamalı çalışmalardan elde edilen bulgular neticesinde geliştirilmiştir. Tezde etkinlik ve telafi edici etki hipotezlerinin geçerliliğini 18 OECD üyesi ülkenin 1995-2009 yılları arasındaki yıllık verileri kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle panel birim kök testleri ile durağanlık sınaması yapılmıştır. Ardından ise güncel bir yöntem olan panel VAR modeli ile küreselleşme ve kamu harcamaları arasındaki ilişki hem toplam kamu harcamaları açısından hem de kamu harcamalarının fonksiyonel sınıflandırmasında yer alan harcama türleri itibariyle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre toplam kamu harcamaları, kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri, eğitim hizmetleri ve sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri harcamalarında etkinlik hipotezinin geçerli olduğu görülmüştür. Diğer harcama türleri için ise ne etkinlik hipotezi ne de telafi edici etki hipotezinin geçerliliğine ilişkin kanıtlar bulunamamıştır. Küreselleşmenin kamu harcamaları üzerindeki etkisi karmaşık bir yapı arz etmektedir. Yapılan çalışmalarda elde edilen bulgularda tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Gelecek dönemlerde küreselleşmenin etkinlik ve telafi edici etki hipotezlerinden hangisinin geçerli olduğuna değil bu iki hipotez arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların ön planda olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Globalization has effect in many areas such as economic, social, cultural, environmental and military. The economic aspect of globalization which defined as an increased integration in a world scale is at the forefront then the other aspects of globalization. Especially the effect of accelerating globalization after the 1980?s on public finance area is an important subject of discussion. Economic functions of state have changed and independent decision making power has reduced in the globalization process. This changing also has effected to the government expenditures level. As well as there are many approaches to explain the development of government expenditure approaches to examine the impact of globalization is quite new. In the literature, the impacts of globalization on the government expenditure are examined by efficiency and compensation hypothesis. Efficiency hypothesis claim that increasing tax competition decreases the tax revenue and so government expenditure will be reduced. On the other hand, the compensation hypothesis suggest that government expenditure will increase in order to eliminate the external risk are exposed in open countries. Both efficiency and compensation hypothesis developed by empirical research?s evidence. In this thesis, we investigate the validity of efficiency and compensation hypothesis using 18 OECD member countries annual data over the 1995-2009 periods. For this purpose we perform the several panel unit root test for determine the stationarity property of data. Then we analyze the relationship between globalization and government expenditure with the current method Panel VAR model both in terms of aggregate and decomposed government expenditure data by functional classification level. The result of analysis show that efficiency hypothesis is valid for total government, public order and safety services, education services expenditure and social security and social welfare expenditures. For other types of government expenditures there is evidence of neither efficiency nor compensation hypothesis in the analysis results. The effects of globalization on government expenditure present complex structure. There is no consensus in empirical research findings. Future research will be focus on the relationship between the two hypotheses rather than which hypotheses are valid.
Benzer Tezler
- Küreselleşmenin kalkınma açısından yoksulluğa etkisi: Yükselen ekonomiler ve Türkiye örneği
The effect of globalization on poverty from development angle: Emerging economies and Turkey cases
SEVCAN AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonomiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT SAVRUL
- Ticari serbestlik döneminde gelir ve ücret eşitsizliği: Türkiye örneği
Income and wage inequality in the period of trade liberalisation: The case of Turkey
AYŞE AYLİN BAYAR
Doktora
Türkçe
2012
İşletmeİstanbul Teknik Üniversitesiİşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖNER GÜNÇAVDI
- Bilgi ekonomisi bileşenlerinin ekonomik performans üzerindeki etkileri: Türkiye ve Avrupa Birliği karşılaştırması
The impacts of knowledge economy components on economic performance: A Comparison of Turkey and the European Union
HASAN ÖNDER SARIDOĞAN
- Dördüncü sanayi devriminin kamu harcamaları üzerine etkisi
The effect of fourth industrial revolution on public expenditures
GÜLSEMA ÇETİNKAYA
- Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde yükseköğretim kamu harcamalarının karşılaştırmalı etkinlik analizi
A comparative efficiency analysis of public expenditure on higher education in Turkey and European Union countries
SİBEL AYBARÇ BURSALIOĞLU