Bütünleşik ağların dengelenmesi
  1. Tez No: 33763
  2. Yazar: R.YÜCEL YAŞAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Ağlar, GPS, Dengeleme, Dönüşümler vu
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bütünleşik Ağlanıı Dengelenmesi Günümüzde NAVSTAR GPS uyduları yeterli sayrya ulaşmış ve GPS sinyal alıcıları hızla geliştirilmiş, yaygınlaşmış, uygun tutarlarla satın alınabilir duruma gelmişlerdir. Yeryüzünün her bölgesindeki noktaların üç boyutlu konumları; noktalar arasındaki görüş zorunluluğu olmaksızın^ıer türlü hava koşullarında, gece ve gündüz, Jiit:1i3 doğru ve ekonomik olarak belirlenebilmektedir. Sabit bir alıcı etrafında gezen hareketli alıcılardan yararlanarak, sabit alıcıya olan uzaklıkları 20 km.yi geçmeyen noktaların üç boyutlu bağıl konumları (dX,dY,dZ )wgs 84; yinelemesiz hızh statik yöntemle, her 6 saniyede bir ölçü gerçekleştirilerek t=5 dakikalık sürede yapılan gözlemlerle x= y= 3 cm., z= 6 cm. duyarlıkla elde edilmektedir. Yerkabuğu hareketierinin incelenmesi ya da Deformasyon araştırması amacıyla kurulan jeodezik ağlarda; t=60 dakikalık süre içinde gerçekleştirilen gözlemler ve duyarlı yörünge elemanları PE (Precise Ephemeris) kullanılarak, statik yöntemle x, y= 3 mm., z= 6 mm. bağıl konum duyarlıklarına ukşılabilmektedir. Elde edilen duyarlıklar, Ülke Temel Nirengi Ağı Sıklaştırması ve Mühendislik Jeodezisi amaçları için yeterlidir. Bu çalışmada, GPS gözlemlerindan elde edilen DünyaJeodezik Sistemindeki koordinatları (X,Y,Z)Wgs 84 yada (dX,dY,dZ) wgs 84 ile yatay doğrultu gözlemleri, düşey açı gözlemleri, eğik uzunluklar ve nivelmanla elde edilen yükseklik farklarından oluşan yersel gözlemlerin Türkiye Ulusal Jeodezik Datumu Sisteminde (TUJD) topluca değerlendirilmesi konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Adjustment of Integrated Networks In these days, The number of NAVSTAR GPS Satellites reached sufficient number of level and GPS recievers were highly developped and widely used. The level of prices of GPS sets have come to a position that can be easily purchased. The points all part of the earth can be determined in three dimensional coordinates in any weather condition during day and night, accurately as well as economically without having necessary visibility condition between points. Around a fixed point reciever, a second moving reciever is used on the points, distance of which are not farther than 20 km. from fix point, satellite observations are obtained. Using RAPID STATIC mode relative coordinates, in WGS 84, of the points are obtained, by making observations in every 6 seconds, in the accuracy of x= y= 3 cm. and z= 6 cm. In the establishment of geodetic networks for the purpose of earthcrust movement studies and deformation works, by making observation of 60 minutes and using precise ephemeris, a relative coordinate precision of x= y = 3 mm. and z= 6 mm. is reached with the STATIC mode. It can be considered that this order of precision is sufficient for network densification and engineering geodesy. In this study, the problem of total evaluation of the ground observations, such as horizontal and vertical angles, distances, hight differences obtained from geometric levelling and coordinates obtained from satellites observations in WGS 84 or coordinate differences in WGS 84 are studied. Key Words : Three Dimensional Networks, GPS, Adjustment, Transformations tm