Mümin ve Müslüman kavramlarının pozitif ruh sağlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of believer and Muslim concepts in terms of positive mental health
  1. Tez No: 337638
  2. Yazar: TÜLAY DÜZENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAPAREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Ruh Sağlığı, Mümin, Müslüman, Kuran, Positive Mental Health, Believer, Muslim, Quran
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İslam dininin, en dikkat çeken yönlerinden birisi insanların zihinlerinde tevhid, ahiret, nübüvvet gibi temel inanç konularını inşa ederken -Sosyal haya¬tın emniyetini sağlamaya yönelik olarak da- onların din, akıl, can, mal ve nesil¬lerini koruma altına almış olmasıdır. Bu açıdan müminden beklenen en önemli özelliklerden birisi alışveriş, ölçü, tartı gibi toplumun maddi yönüne bakan bi-rimlerinde, insanlarla arasındaki güvenirliği tesis etmiş olmasıdır. Müminin hadislerde insanların kendisinin ?şerrinden emin oldukları kimse? olarak tanı-tılması ise ayrıca bu kavramın topluma yayması gereken değer algısı ve kişiye kazandırdığı nitelikler yönünü önemli kılmaktadır. Bizde bu ivmeden hareketle mümin ve müslüman kavramlarını, hem kişinin kendi ruh sağlığı, hem de top¬lum ruh sağlığına katkısı açısından ele almaya çalışacağız. Netice itibariyle Ku¬ran-ı Kerimin insanı ve tüm insanlığı ulaştırmak istediği nokta, dini metinlerde ?insan-ı kamil? düzeyi olarak ifade edilmektedir. Bu hedefin -dünyaya bakan- en önemli yönü ise, inançlı insanın, ruh sağlığı dengeli, mutlu, psikolojik rahat¬sızlıkları olmayan veya minimal düzeyde olan bir birey olarak tüm insanlığa emniyet ve güven veren bir model ortaya koyma sorumluluğudur.
Özet (Çeviri)
One key aspect of Islam is the fact that on one hand it protecting people's religion, mental health, life, property and progenies -in order to protect the security of social life- while on the other establishing fundamental faith issues such as tawhid, afterlife and prophethood in people's minds. In this context, a believer is supposed to be reliable among people in terms of social aspects of life such as shopping, measuring and weighing . Besides this, as believer is defined as“the one whom people are protected of his/her enormity”, the concept makes propogating of value perception and personal characteristics acquired by people very important. In study, concepts of believer and Muslim will be evaluated in terms of concerned verses by also taking characteristics of Muslim and mental health of both individual and society into account. In conclusion, the level that Quran aims to make people and humanity achieve is defined as“”perfect human being" in religious scriptures. The most important and earthly aspect of this aim is the responsibility of believers to establish a human model that provides security of all humanity and that includes mental health, happiness and without any serious psychological problems.