Tarafların iş sözleşmesinin yapılması sırasındaki hak ve yükümlülükleri
The rights and obligations of the parties during the formation of an employment contract
  1. Tez No: 337637
  2. Yazar: BETÜL ERKANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Sözleşme Görüşmeleri, Koruma Yükümlülükleri, Employment Law, Contract Negotiations, Protection Obligations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İşçi ve işverenin iş ilişkisinin devamı sırasında sahip olduğu yükümlülükler, kanunlarda da genel olarak düzenleme alanı bulan ve önem taşıyan hususlardır. Buna karşılık aralarında henüz iş sözleşmesi yapılmamışken tarafların uymaları gereken yükümlülükler de önem taşımakta ve bu yükümlülüklere aykırılık halinde tazminat sonucu doğmaktadır. ?Tarafların İş Sözleşmesinin Yapılması Sırasındaki Hak ve Yükümlülükleri? konulu yüksek lisans tez çalışmamız 3 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Borçlar Hukuku ve İş Hukuku yönüyle koruma yükümlülüğü kavramı ve özellikle işverenin işçiyi koruma yükümlülüğü ele alınmıştır.İkinci Bölümde ise, işverenin iş sözleşmesinin yapılması sırasında uymakla yükümlü olduğu, tanışma giderlerinin ödenmesi, işçinin kişilik haklarına tecavüz edecek sorular sormama, işçiyi bilgilendirme ve yanıltmama, sözleşmenin yapılacağı hususunda esası olmayan bir güven yaratmama, işe başvuran işçi adayına ait belgeleri saklama, gerekiyorsa yok etme, işçiler arasında eşit işlem yapma, işçiyi cinsel tacize karşı koruma yükümlülükleri incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, işçinin iş sözleşmesinin yapılması sırasındaki yükümlülüklerine yer verilmiş ve bu kapsamda işçinin açıklama yapma, gerçeğe uygun bilgi verme, sadakat, sır saklama ve işyerine ve/veya işverene zarar verici açıklamalarda bulunmama yükümlülükleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The obligations of the employee and the employer in regard to the continuing working relationships are arranged under the related legislation and are significant topics therein. However, the compulsory obligations of the parties even before the employment contract has been signed are also important and may give rise to compensation. Our thesis entitled ?The Rights and Obligations of the Parties during the Formation of an Employment Contract? consists of three main sections. Within The First Section, the concept of ?protection obligation? in the context of Employment Law and Law of Obligation and especially employer?s obligation to protect employee have been examined. Within the Second Section, the employer?s obligations, to cover the expenses result from the negotiations, not to ask any queries which violate employee?s personal rights, to inform the employee accurately, not to mislead employee regarding the formation of the contract, to keep and destruct the documents belongs to employee, if necessary, to treat equally to the employees and to protect the employees against any sexual disturbances during the formation of an employment contract have been discussed. Within the Third and the last Section, employee?s obligations, to inform the employer accurately, duty of loyalty, to keep secrets and not to make any destructive declaration against the employer and/or working place during the formation of an employment contract have been examined.