Din eğitiminin amaçları açısından Kuran'da duygusal zekâ
Emotional intelligence in the Qur'an from the point of the aims of religious education
  1. Tez No: 337639
  2. Yazar: ERDEM DİRİMEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT EV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din Eğitimi, Duygusal Zekâ, Din Eğitiminde Amaçlar, Kur?an ve Eğitim, Education, Religious Education, Emotional İntelligence, Aims of Religious Education, Qur?an and Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Din, ahlâki davranışın gelişimi ve korunmasında yardımseverlik, hoşgörü, doğruluk, sabır ve Tanrı?ya bağlılık gibi özgeci motivasyonlarda olumlu rol oynar. Modern hayatın içinde ve tarih boyunca var olan din, kendini insanlara bir umut olarak ortaya koymuştur. Onun sahip olduğu ahlâki değer ve erdemler, insanın aidiyet duygusuyla beraber, duygu ve düşüncelerini tanıma ve kontrol edebilme becerisi kazandırmayı amaçlamıştır. İslami manada, eğitim ve öğretimde dinin hareket noktası Kur?an ve sünnettir. Elbette eğitim ve öğretim alanındaki yeni gelişmeler ışığında, Kur?an?dan en iyi şekilde yararlanmak ve onu din eğitiminin asıl hareket noktası kılmak için yeni teoriler geliştirilmelidir.Okullarımız ve kültürümüz akademik becerilere büyük önem verirken, kişinin geleceğini belirlemekte çok önemli rolü olan, duygusal zekâ dediğimiz bir grup özelliği göz ardı etmektedir. Bu çalışmada, Kur?an?da duygusal zekâ ile ilgili olan hususlar tespit edilerek, din eğitiminde amaçlar belirlenirken, bu boyutun da göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymak amaçlanmıştır.Sonuç olarak, din eğitiminin amacı olan iyi insan, dinin amacı olan mutlu insandır. Bu anlamda, modern bilimin ortaya koymaya çalıştığı duygusal zekânın öğeleriyle, Kur?an?ın insan tabiatına uygun tavsiyelerinin uyumu söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Religion plays a positive role in development and protection of moral behavior and altruistic motivations such as benevolence, tolerance, fairness, patience, and commitment to God. Religion that have existed in modern life and throughout the history has revealed itself as a hope for people. Its moral values and virtues aim to gain the ability to control and recognize feelings and thoughts of people with the sense of belonging. In Islamic sense of education and training the starting point of religion are the Koran and the Sunnah. Of course, in the light of new developments in the field of education and training, new theories should be developed in order to take the advantage of the Qur'an ideally and make it the actual starting point of religious education. While our schools and culture attach a great importance to academic skills, the rol played by the emotional intelligence in determining the future of people is greatly ignored. This study, by identifying the issues related to emotional intelligence in the Quran, tries to reveal importance of these dimension in determining the aims of religious education.In conclusion, the human goodness that is the aim of religious education is also aim of religion which is the felicity of human begins. In this sense, there is a hormony between elements of emotional intelligence that is the subject of many modern research, and the Qur'anic recommendations that are appropriate to the human nature.