AB'de ve Türkiye'de gençlik politikaları uygulamaları
Youth policies in the EU and in Turkey
  1. Tez No: 337642
  2. Yazar: FATMA BAŞAK USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SEDEF AKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gençlik, Gençlik Politikaları, European Union, Youth, Youth Policies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, gençlik politikalarının işlevlerini ve yararlarını gözlemlemek, Avrupa Birliği?nde ve Türkiye?de devletler tarafından uygulanan ulusal, bölgesel ve yerel gençlik politika uygulamalarını incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında Schrizotto ve Gasperoni tarafından önerilen Avrupa Birliği?ndeki dört gençlik politikası modeli açıklanmıştır. Ardından her modeli temsilen bir örneklem ülke olarak seçilen İrlanda, İtalya, İsveç ve Hollanda?daki gençlik politikaları varyans analizi yöntemi ile gençlik politikaları ile ilişkili oldukları düşünülen sosyo ekonomik değişkenlere göre incelenmiştir. Son olarak, sosyo ekonomik değişkenlerine göre Türkiye?ye yakın olan modeller belirlenmiş ve örneklem ülkelerde uygulanan gençlik politikaları kapsamında Türkiye için önerilerde bulunulmuştur. Ortaya konulan çalışmanın analiz kısmında ise, araştırma kapsamındaki dört ülkenin gençlik politikalarının toplam nüfus, toplam nüfus içinde gençlik oranı, toplam gençlik nüfusunda işsizlik, yüksek öğrenim derecesine sahip genç nüfus oranı, toplam nüfusta en az orta öğrenimlerini tamamlayan genç nüfus oranı ve sosyal kamu harcamalarının GSYİH?ye oranı değişkenleri dahilinde farklılık göstermekte olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum Türkiye açısından incelendiğinde ise Avrupa Birliği?nde uygulanan tek bir gençlik politikası modelinin Türkiye?de uygulanabilirliği olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle Türkiye?nin, incelenen sosyo ekonomik değişkenler arasında en iyi değerlere sahip olan ülkelerin gençlik politikaları alanındaki iyi uygulamalarını örnek alarak bütünleşik bir gençlik politikası uygulaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is twofold: First, to observe the functions and the benefits of the youth policies, and second, to examine the national, regional, and local youth policies implemented by the governments in the European Union and Turkey. Within this research, using the model of Schrizotto and Gasperoni, four different youth policy models applied in the European Union are elaborated. In a next phase, the socio-economic variables related to the youth policies of the Republic of Ireland, Italy, Sweden and the Netherlands, each of which is selected as a representative country of the four models, are investigated with variance analysis. Finally, the youth policy models resembling to the models of Turkey with respect to the socio-economic variables are determined, and some suggestions that can be accommodated by the youth policy in Turkey are proposed based on the youth policies implemented by the governments of the four respective countries. The findings of the analysis have indicated that aforementioned four countries representing different youth policy models differ from each other to at least some degree within the next socio- economic variables: total population, percentage of youth population on total population, unemployment in the youth population, youth population having completed at least upper secondary education, tertiary educational attainment by the youth population and the social public expenditures in the percentage of GDP. In the case of Turkey, this study demonstrates that a single youth policy implemented in the governments of the European Union is not applicable to accommodate to the youth policy in Turkey. In conclusion, this study proposes that Turkey should implement an integrated set of youth policies of the countries, which have the best practices related to the respective socio-economic criteria, as its youth policy model.