İnsan kaynakları planlama aracı olarak norm kadro uygulaması: İzmir Konak Vergi Dairesi Müdürlüğü örneği
Human resources planning as a tool of norm staff application: Case of İzmir Konak tax office
- Tez No: 337650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİLE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Norm Staff, Standard, Employees
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Yoğun rekabetin hâkim olduğu, emek maliyetinin her geçen gün arttığı günümüzde, aleyhindeki tüm olumsuz eleştirilere rağmen norm kadro uygulamaları popülerliğini devam ettirmekte, uygulamadaki başarısını ve yaygınlığını artan bir hızla sürdürmektedir.Norm Kadro çalışmalarının temelini standartların belirlenmesi oluşturmaktadır. Standart belli bir zaman birimi içerisinde bir makineden beklenen üretim ya da bir çalışandan beklenen iş miktarıdır. Bu yolla hem çalışanlar otomatik bir kontrole tabi tutulurken, diğer yandan birimde yapılan tüm işler süre yönünden ölçülmektedir. Standartların belirlenmesi ile çalışanlar belirlenen standartlara göre günlük mesaisini dolduracak kadar iş yüklendiğinden diğer bir anlatımla iş yüküne göre insan kaynağı çalıştırılacağından gereksiz istihdamın önüne geçilmiş ve buna bağlı olarak emek maliyetleri asgari düzeye indirilmiş olunur.Norm kadro çalışmalarında, çalışana uygun iş değil işe uygun çalışan amacı ön plandadır. Dolayısı ile norm kadro çalışmalarında hedef, üretim ve hizmet maliyetini azaltmak gibi görünse de getirdiği iş standartlaşması ve standartlaşmanın sürekli güncellenmesiyle çalışanın iş doyumunun sağlanmasıdır. Anahtar Kelimer: Norm Kadro, Standart, Çalışanlar
Özet (Çeviri)
Despite all of negative criticism, with dominating intense competition and with a day by day increase in labor cost of the present day, norm staff applications maintains its popularıty and continues its rapiolly grawing success and prevelence in practice.Determination of standards constitutes the basis of norm staff works. Standard is amount of expectable production from a machine or work from a employee in a definite time unit. While putting employees to the automatic control by this way, on the other hand, all of the jobs in the unit are being measured in terms of time. By determining of standarts, in connection with taking enough daily work by employees according to determined standarts in other words by reason of employing staff member according workload, redundant employment is being blocked and whereupon cost of the labor is being diminished in a minimum level. The aim of suitable employee for job is stand in the forefront instead of suitable job for employee in the norm staff works. Consequently, the target in norm staff works looks as if to decrease production and service cost, providing job satisfaction by standardization of job and continual updating of standardization.