Türkiye imalat sanayisinde ölçek etkisi: Stokastik Meta-Frontier analizi
Scale effect in Turkish manufacturing industry: Stochostic Meta-Frontier analysis
- Tez No: 337673
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknik Etkinlik, Teknoloji Açığı, Stokastik Frontier Analizi, Meta-Frontier, Türkiye İmalat Sanayi, Technical Efficiency, Technology Gap, Stochastic Frontier Analysis, Meta-Frontier, Turkey Manufacturing Industry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların etkinlik göstergelerinden hareketle, ölçek farklılığının firma performansı üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın temel hipotezleri şudur: ?Grup analizine göre büyük ölçekli firmalar, küçük ölçekli firmalara göre daha etkindir? ve ?firmalar arasındaki teknoloji açığı endüstriyel etkinlik farkına yol açmaktadır?.Çalışmaya konu olan veri tabanı, İstanbul OSB'lerine ait anket bulgularından(2006); 2005-2010 dönemine ait Türkiye imalat sanayisinde faaliyet gösteren İMKB'ye kayıtlı firmaların bilânço ve gelir tablolarından sağlanmıştır. Betimsel analizlere yönelik veri tabanı ise TÜİK ve TKB'den elde edilmiştir. Analiz yöntemi olarak stokastik frontierin yanı sıra meta-frontier analizlerinden yararlanılmıştır.Özetle Çalışmanın analitik bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, GİTAS ve PKPAS hariç, diğer alt sektörlerde ölçeğe göre artan getiri koşullarında yapılan üretim etkinsizliği önemli ölçüde optimal üretim ölçeğinin altında yürütülen faaliyetlerden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study with respect to the indicators of efficiency of firms operating in Turkey manufacturing industry is to analyze the impact of scale differences on firm performance. For this aim, the main hypotheses of the study are: ?according to group analysis, large scale firms are more efficient than small scale firms? and ?technology gap between firms leads to differences in industrial efficiency?.The database that is used in this study is provided from the survey results (2006) belongs to İstanbul OSB; from the balance sheets and income statements of firms registered in IMKB, which operate in Turkey manufacturing industry for the period 2005-2010. Furthermore the database fordescriptive analyzes was obtained from TUIK and TKB. As the analysing method, the stochastic frontier used as well as the meta-frontier analyzes.Briefly, when the analytical results of study are evaluated as a whole, except of GITAS and PKPAS, the production inefficiency which occures in other sub-sectors due to conditions of increasing return to scale, is significantly caused by the operation carried out below the optimal production scale.